Hlavní obsah

Německo plánuje dávat uprchlíkům z Ukrajiny 11 tisíc

Berlín

Německo plánuje, že od června zvýší sociální dávky pro ukrajinské uprchlíky. Příslušný návrh zákona tamější spolková vláda odsouhlasila 27. dubna, v nejbližších dnech by ho měl projednat Spolkový sněm (Bundestag). Předloha počítá s tím, že běženci budou pobírat stejnou pomoc, jako kdyby se jednalo o německé nezaměstnané, napsal server deníku Deutsche Welle. Základní sazba pro dospělého je 449 eur (11 225 korun).

Foto: Jorge Silva, Reuters

Lidé prchající před válkou na Ukrajině

Článek

Běženci z Ukrajiny pobírali dosud pomoc podle azylového zákona, jež v závislosti na místě bydliště činila něco málo přes 367 eur měsíčně (9175 korun) pro dospělého a o něco méně pro nezletilé.

Od 1. června by měli Ukrajinci, kteří obdrželi povolení k pobytu, dostávat sociální pomoc, jež pobírají němečtí nezaměstnaní. Základní sazba pro dospělého je 449 eur (11 225 korun).

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Válka na Ukrajině

Plně by jim měla být hrazena zdravotní péče a současně by jim měl úřad práce pomoci se sháněním zaměstnání.

Německý kabinet vyčlenil na sociální pomoc ukrajinských uprchlíků částku ve výši dvou miliard eur.

Spolková vláda poskytne jednotlivým spolkovým zemím jednorázový příspěvek ve výši 500 milionů eur na pomoc s ubytováním a miliarda by měla pomoci integraci do škol a jeslí.

S ohledem na vývoj a průběh války na Ukrajině by se v listopadu měla finanční výpomoc přehodnotit.

Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov je na Ukrajině, má převzít velení, píše server

Evropa

Zatím není jasné, jak vysoké náklady z tohoto rozhodnutí budou pro Německo vyplývat. Do 6. dubna bylo podle tamějšího ministerstva vnitra zaregistrováno 310 tisíc běženců z Ukrajiny.

S největší pravděpodobností bude toto číslo mnohem vyšší vzhledem k tomu, že Ukrajinci byli osvobozeni od vízové ​​povinnosti. Není také jasné, zda se lidé vrátí zpět na Ukrajinu nebo se v rámci EU přesunou dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám