Hlavní obsah

Německo může čekat každý rok půl miliónu běženců, krize se povleče

Berlín/Stockholm

Do Německa by mělo do konce letošního roku dorazit 800 tisíc běženců, uprchlická vlna tím ale nemusí končit. Plyne to z úterního vyjádření vicekancléře Sigmara Gabriela pro televizi ZDF. Je přesvědčený, že Německo může v několika následujících letech očekávat každý rok půl miliónu azylantů. Na zvládnutí uprchlické vlny by se podle jeho názoru měly podílet i další země EU.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel

Článek

„Jsem přesvědčen, že se jistě budeme potýkat řádově s půl miliónem běženců během několika let,“ řekl Gabriel televizi ZDF. „O tom nemám pochyb, možná to bude více,“ dodal. Současně zdůraznil nutnost kooperace zemí EU.

„V Evropské unii se řeší všechno přes vyjednávání a kompromisy a jen vzácně z nouze,“ uvedl Gabriel a pokračoval: „Nemůžete nechat věci jít jako dříve a nutit Německo, Rakousko a Švédsko, aby nesly na ramenou tuto zátěž samotné.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V úterý se kvůli migrantům sešli nejvyšší představitelé Švédka a Německa, protože právě tyto dvě země patří k hlavním cílům migrantů. Německá Kancléřka Angela Merkelová a švédský premiér Stefan Löfven vyzývali ke koordinovanému systému redistribuce uprchlíků, který by byl postavený na kvótách. Evropa čelí krizi odpovědnosti, ne uprchlické krizi, řekl k tomu Löfven.

Dobrovolné závazky nestačí

Švédský premiér zdůraznil, že EU musí dělat více společně, dobrovolné závazky nestačí. Už v pondělí zdůraznil „potřebu trvalé mandatorní redistribuce, když katastrofa způsobí v jedné zemi takovýto početní nápor“.

Obě země spolu s Rakouskem požadují větší pomoc od sousedních zemí, aby zvládly takové masy osob. Rakouský kancléř Werner Faymann je nyní ve Švédsku, kde jedná o uprchlické krizi.

Okolní země včetně České republiky se kvótám tvrdě brání.

I prezident EU Donald Tusk varoval, že krize může trvat déle: „Vlna migrantů není jednorázovou událostí, ale počátkem skutečného exodu, což znamená, že se budeme potýkat s tímto problémem po mnoho následujících let.

Reklama

Výběr článků

Načítám