Hlavní obsah

Německo dá na obnovu po povodních deset miliard eur

Berlín

Německo vloží do fondu na obnovu po nedávných povodních nejméně deset miliard eur (254 miliard Kč), napsal na svém webu s odkazem na zdroje z ministerstva financí týdeník Der Spiegel. Polovinou do něj přispěje 16 spolkových zemí a polovinou federální vláda.

Foto: Harald Tittel, ČTK/AP

Zaplavený dům v Erdorfu na západě Německa.

Článek

Na rozdíl od povodní v roce 2013 ale částka nebude uvolněna ihned, uvádí list. Podle zdrojů z ministerstva se do něj budou prostředky postupně doplňovat tak, aby v něm nezůstaly nevyužité miliardy ležet. V roce 2013 do fondu doputovalo osm miliard eur, z nichž ale nakonec bylo potřeba jen šest miliard.

Němci v záplavami zpustošených místech zuří

Evropa

Katastrofální záplavy nastaly poté, co přívalové deště zasáhly ve dnech 14. a 15. července spolkové země Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Jen v údolí řeky Ahr bylo povodní postiženo 42 000 lidí, na 17 se jich stále pohřešuje. Celkově si záplavy na západě Německa vyžádaly 189 životů, další téměř čtyři desítky lidí zemřely v sousední Belgii.

Němci v postižených oblastech si stěžují, že pomoc je pomalá. V nejpostiženějším městě Bad Neuenahr-Ahrweiler tři týdny po katastrofálních povodních nemají pitnou vodu, elektřinu, nefungují toalety. Už jim nikdo nepomáhá odčerpávat bláto a fekálie ze sklepů a odvážet trosky..

Počet obětí bouří v Německu prudce roste. Mrtvých jsou desítky

Evropa

Vlády dotčených spolkových zemí škody postupně vyhodnocují. Podle předběžných odhadů místní vlády v Porýní-Falci pro ministerstvo financí budou jen škody v této zemi letos vyšší než celkové škody v roce 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám