Hlavní obsah

Nad Atlantikem sílí bouře Klaus, na Evropu se žene vítr o síle hurikánu

Novinky, Alex Švamberk

Dvě mohutné bouře ve středu rychle sílí nad severním Atlantikem, jedna je u Faerských ostrovů, druhá ve čtvrtek zasáhne Irsko a Velkou Británii. Informoval o tom server Severe Weather. V příštích dvou dnech by měly severozápad Evropy bičovat nejen silné větry, ale také velké vlny. Bouře ovlivní i počasí v Česku.

Foto: Windy

Tlakové níže Josef a Klaus nad Atlantikem znázorněné v předpovědní aplikaci Windy

Článek

V obou případech jde o hluboké tlakové níže. Jižnější pojmenovali němečtí meteorologové Klaus, severnější má jméno Josef.

Ve středu té severnější je tlak u hladiny moře jen 958 hektopascalů (hPa). Obě se propojují do jednoho velkého systému a vytváří se před nimi společná fronta. Její posilování souvisí s tím, že tzv. Severoatlantická oscilace je nyní v pozitivní fázi. To znamená, že tlak u hladiny moře v subtropické oblasti u Azor je vyšší než obvykle, zatímco tlak subpolární islandské níže je nižší. Za takovéto situace se nad Atlantikem objevuje více bouří mířících na severozápad Evropy, kam přinášejí srážky, zatímco jih Evropy sužují sucha.

Vzhledem k poklesu tlaku a postupu níže mohou ve středu zasáhnout Faerské ostrovy větry, které budou mít v nárazech rychlost orkánu, tedy nejméně 118 km/h.

Atmosférický tlak Josefa, tedy severnější z níží, ale už nyní odpovídá hurikánu 3. kategorie s rychlostí větru v nárazech 178 až 209 km/h.

Klaus, tedy druhá cyklona mířící k Britským ostrovům, měl pokles tlaku za 24 hodin 26 hPa, takže u něj dochází k explozivní cyklogenezi, tedy zesílení cirkulace. Vítr nad mořem by mohl dosahovat rychlosti 190 km/h a po dosažení pobřeží na jihozápadě Irska a Anglie přes 130 km/h. Mohla by se vytvořit i úzká zóna s velmi prudkým větrem o rychlosti 150 km/h.

V oblastech zasažených nížemi se dají v příštích pěti až sedmi dnech čekat silné srážky v rozmezí od 50 do 150 mm. Zasáhnou Velkou Británii, Irsko a Skandinávii, na Skotské vysočině by mohlo do pondělí napadnout 20 až 40 cm sněhu, v Norsku od půl metru do 80 cm. Na Islandu může napadnout až metr sněhu.

V Česku bude větrno

Frontální systém spojený s Klausem bude přes Česko přecházet během čtvrtečního dne, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. „Vítr u nás začne zesilovat během noci na čtvrtek. Během čtvrtka budou nárazy větru dosahovat rychlosti 55 až 70 km/h, v Krkonoších, Jeseníkách a Krušných horách až kolem 100 km/h,” přiblížila.

Ani zima, ani jaro. Čeká nás chladný předjarní týden

Počasí

Ve čtvrtek bude v Česku cítit i silný pokles tlaku vzduchu. „Z dnešní půlnoci, kdy bude tlak 1019 hPa, klesne do čtvrteční 18. hodiny tlak vzduchu až o 15 hPa. Silný pokles tlaku vzduchu pociťují zejména jedinci s nízkým krevním tlakem bolestí hlavy, malátností, horší koncentrací například při řízení,” upozornila Honsová.

Větrno bude do konce týdne, v pátek budou nárazy větru dosahovat rychlosti 50 až 70 km/h, na horách do 90 km/h a podobně větrno bude o víkendu, dodala meteoroložka.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané nárazy větru během čtvrtku

Reklama

Výběr článků

Načítám