Hlavní obsah

Ani zima, ani jaro. Čeká nás chladný předjarní týden

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v úvodu týdne ovlivní přechod studené fronty, která do ČR v pondělí přinesla slabé sněžení a nízké ranní teploty. Ty vydrží do středy, kdy dorazí další frontální systém, který vedle četných dešťových srážek přinese i zesílení větru a vyšší teploty kolem 10 °C, sdělila Novinkám Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 8.3.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Počasí ve druhém březnovém týdnu bude předjarní – pravé zimní počasí se na nás už nechystá,” uvedla Honsová ve světle pondělního rána, které bylo mnohde velmi chladné. Například na Šumavě klesla teplota k –19 °C a na části území se lidé setkali se sněžením či sněhovými přeháňkami.

Oblačnosti bude v průběhu pondělního dne od severu ubývat a teploty se dostanou na 1 až 5 °C.

Oblačno až zataženo bude i v úterý. Odpoledne se od západu opět místy objeví sněhové přeháňky. Ráno teploty klesnou na –2 až –6 °C, přes den zůstanou v intervalu 1 až 5 °C.

Ve středu bude převážně oblačno až zataženo, ojediněle se opět vyskytnou sněhové přeháňky, v nížinách déšť. Během dne bude přechodně až polojasno. Ranní teploty klesnou na –1 až –5 °C. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 3 až 7 °C,” dodala Honsová.

S oblačným počasím, deštěm a přeháňkami se setkáme i ve čtvrtek. Ráno teploty klesnou na 2 až –2 °C, přes den se dostanou na 9 až 13 °C. V průběhu dne začne zesilovat vítr. Foukat by mělo od jihu a v nárazech by mohl vítr dosahovat rychlosti až kolem 75 kilometrů v hodině.

S deštěm a přeháňkami je potřeba počítat i v pátek. Na většině území půjde o srážky dešťové, na horách by mohlo sněžit. Ranní minima klesnou na 5 až 1 °C, denní maxima vystoupají na 7 až 11 °C.

Zlom v chladném březnu přijde ve druhé polovině měsíce, tvrdí meteorologové

Počasí

Prakticky stejně by mělo být i v sobotu. Zataženou oblohu s přeháňkami doplní ranní minima mezi 5 a 1 °C. Přes den se dostanou na 7 až 11 °C.

Oblačné počasí s deštěm či přeháňkami podle předpovědi vydrží i v neděli. Ráno teploty klesnou na 4 až 0 °C, přes den vystoupají na 7 až 11 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám