Hlavní obsah

Na Slovensku schválili monitorování pohybu lidí pomocí telefonů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V rámci zákona o mimořádných opatřeních schválil ve středu slovenský parlament plošné sledování pohybu mobilů kvůli koronaviru. Úřad veřejného zdravotnictví tak bude dostávat od mobilních operátorů data, která jsou za jiných okolností předmětem telekomunikačního tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřad bude mít k dispozici údaje potřebné k identifikaci fyzických osob v zájmu ochrany života a zdraví občanů. Podle premiéra Igora Matoviče (OLaNO) je hlavním cílem opatření monitorování pohybu člověka nakaženého koronavirem a ostatních lidí, kteří s ním mohli přijít do styku. „Lidé, kteří byli na stejných místech, dostanou zprávu, že se tam pohyboval člověk, který byl nakažený koronavirem,“ vysvětlil Matovič.

Čaputová jmenovala koaliční vládu premiéra Igora Matoviče

Evropa

Kabinet zdůraznil, že se jedná o dočasné opatření, a slibuje si od toho zpomalení šíření koronaviru. „Je to nestandardní opatření, ale jsme v nestandardní situaci,“ uvedla vicepremiérka Veronika Remišová (Za lidi). „Je to zásah do základních práv a svobod, který je možný, pokud je účel přiměřený,“ zdůraznila ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za lidi).

Systém tak zaznamená každý pohyb a upozorní například na porušení karantény. Ministryně připustila, že vláda se inspirovala zkušenostmi z Tchaj-wanu, Singapuru a Jižní Koreje, kde vlády sledovaly lidi v reálném čase na základě dat od telekomunikačních operátorů, aby tak zabránily šíření nákazy.

Noví slovenští poslanci složili slib v rouškách a rukavicích

Koronavirus

„Současná situace si to vyžaduje a nevadí mi to,“ říká Jana z Bratislavy. Podobný názor má i Tomáš z Trnavy. „V rámci situace je to adekvátní. Ve výjimečné situaci jsou potřebná i některá výjimečná opatření,“ domnívá se.

Opozice: Špiclovský zákon

Opozice zmíněné opatření ostře kritizuje a označila ho za zneužívání situace se šířením nákazy na sledování občanů. „Zákon je hrubým porušením lidských práv. Je to špiclovský zákon. Mohou zjišťovat, s kým telefonujeme, mohou sledovat naše maily a SMS zprávy,“ řekl předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Exministryně vnitra Denisa Saková tvrdí, že resort pod jejím vedením vypracoval aplikaci na lokalizaci občanů, která by byla účinnějším řešením. „Návrh na vývoj aplikace leží na stole,“ tvrdí Saková.

Deník Sme v této souvislosti upozornil, že k datům od telekomunikačních operátorů mohli mít dosud přístup ve výjimečných případech pouze policisté a tajné služby při mapování vážných zločinů a potřebovali k tomu souhlas soudu. List připomíná, že vyšetřovatelé podobným způsobem určili pohyb podezřelých v případě vraždy novináře Jána Kuciaka.

Reklama

Výběr článků

Načítám