Hlavní obsah

Čaputová jmenovala koaliční vládu premiéra Igora Matoviče

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala v sobotu v bratislavském Prezidentském paláci novou koaliční vládu premiér Igora Matoviče (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Vládu vytvořily čtyři strany OLaNO, Jsme rodina, Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (uprostřed) jmenovala novou vládu, premiérem bude Igor Matovič (druhý zleva)

Článek

Před jmenováním nové vlády došlo na Bratislavském hradě k podpisu koaliční smlouvy. Třicetiminutové zpoždění tohoto aktu vysvětlil Matovič tím, že si po náročných čtyřech předvolebních měsících potřeboval trochu pospat. „Podepsali jsme zodpovědnou a dobrou koaliční smlouvu, pomocí které budeme chtít naplnit naše předvolební sliby,“ řekl Matovič po podpisu koaliční smlouvy.

Budoucí slovenský premiér Matovič představil svou vládu

Evropa

Prezidentka po jmenování nového kabinetu upozornila, že vláda nastupuje za velmi vážné situace. „Od vás do značné míry záleží, jak Slovenská republika projde svou těžkou zkouškou. Dnes nepřebíráte jen moc, ale především zodpovědnost. S plným vědomím zodpovědnosti musíme zemi provést tímto těžkým obdobím,“ uvedla Čaputová. „Stojí před vámi úkol ochránit co nejvíc lidských životů v souboji s neviditelným nebezpečím. Důvěřuji tomu, že budete vláda moudrá, vláda sjednocující, kolem níž se všichni semkneme,“ dodala hlava státu.

Premiér Matovič uvedl, že společným cílem nové koalice je Slovensko, kde si budou všichni před zákonem rovni. „Slovensko, kde nebudou při hledání spravedlnosti rozhodovat peníze a známosti,“ zdůraznil předseda vlády. „Zavazujeme se, že budeme vládnout otevřeně a lidem budeme vždy říkat pravdu. Zavazujeme se, že budeme vláda, která se neodtrhne od života obyčejných lidí a budeme lidem naslouchat,“ dodal Matovič.

Pellegriniho vláda podala demisi

Evropa

Premiér řekl, že lékem na koronavirus je sounáležitost, zodpovědnost a odhodlání všech lidí, kterým na Slovensku skutečně záleží. „Lidí, kteří dovedou omezit svůj komfort, abychom jako společenství přežili. Pojďme do boje,“ uvedl Matovič.

Parlamentní volby se na Slovensku uskutečnily 29. února 2020. Zvítězilo hnutí OLaNO se ziskem 25 procent hlasů. Vládní koalice OLaNO, Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi bude ve 150členném parlamentě disponovat ústavní většinou 95 mandátů. „Historicky zřejmě ještě nebyla tak těžká doba, kdy převzala jedna vláda moc od druhé vlády, jak to čeká nás. Jdeme do toho s plnou zodpovědností a vědomím, že nemůžeme selhat,“ nechal se slyšet Matovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám