Hlavní obsah

Na Scholze donášeli čtyři spolustraníci

Německého kancléře Olafa Scholze zrazovala až do sklonku osmdesátých let přinejmenším čtveřice stranických přátel ze sociální demokracie (SPD). Vyplývá to z vyhodnocení databanky východoberlínské Hlavní správy rozvědky (HVA), součásti tajné služby Stasi. Databáze zahrnovala podle týdeníku Focus zkrácené výtahy konspirativně získaných špionážních hlášení.

Foto: Michael Sohn, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Článek

Z obnoveného počítačového systému zahraniční špionáže se vynořilo takřka 250 zpráv s informacemi o Scholzovi.

Jako nejvýkonnější zdroj ze Scholzova okolí se osvědčil hamburský sociální demokrat Kurt W.

„To je pozoruhodně vysoký počet. Podle záznamů se ocitl pod dohledem od roku 1978, pouhé tři roky poté, kdy jako gymnazista vstoupil do SPD,“ upozornil Focus.

Už jako sedmnáctiletý se angažoval u mladých socialistů (Jusos), kde se v roce 1982 vyšvihl do pozice místopředsedy. Tou dobou ho straničtí přátelé v Hamburku a především řídící důstojníci ve východním Berlíně považovali za marxistu.

Německého kancléře Scholze špehovala Stasi

Evropa

Jako nejvýkonnější zdroj ze Scholzova okolí se osvědčil hamburský sociální demokrat Kurt W., kterého Stasi vedla pod registračním číslem XV 107/72 a krycím jménem Kulička.

Jako funkcionář SPD zásoboval HVA podrobnými informacemi o Scholzových kontaktech na levicové studentské skupiny i jeho aktivitách v Časopise pro socialistickou politiku a ekonomiku. Při každé konspirativní schůzce s důstojníky HVA pobíral odměnu 500 západoněmeckých marek.

Kulička používal speciální linku

Podle Helmuta Müllera-Enbegse, historika Svobodné univerzity, Kulička používal pro spojení s tajnou službou NDR speciální telefonní linku.

Scholz se vyučil u Merkelové. Drží se stranou, upozornil deník

Evropa

Jen o něco méně aktivně si počínal zdroj s krycím jménem Udo. Pod ním se podle Focusu skrývala Ursula V., sekretářka tehdejšího pokladníka SPD.

Agent Konrad, technik na lékařských fakultách v Heidelbergu a Západního Berlína, dohlížel na Scholzovo spojení s mírovým hnutím a Robert H., krycí jméno Holm, sbíral fakta i spekulace o jeho soukromém životě.

Scholz i Merz válčí se svým starým já

Evropa

Stasi si složky nenechávala pro sebe. Bezmála každý dokument odcházel jako kopie sovětské zpravodajské službě KGB do Moskvy.

Se Stoltenbergem
Do SPD vstoupil Scholz v roce 1975 jako středoškolák.
V letech 1982 až 1988 byl místopředsedou Jusos, mládežnické organizace SPD.
Scholz tehdy podporoval marxistickou studentskou organizaci Freudenberger Kreis, marxistické křídlo organizací vysokoškoláků sdružených v Jusos.
Mezi roky 1987 a 1989 působil jako místopředseda Mezinárodní organizace socialistické mládeže.
V jejím vedení byl i Nor Jens Stoltenberg, současný generální tajemník NATO.
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Výběr článků

Načítám