Hlavní obsah

Scholz se vyučil u Merkelové. Drží se stranou, upozornil deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V situaci, kdy na Západě přetrvávají obavy z možného ruského vpádu na Ukrajinu a spojenci Kyjevu preventivně dodávají munici, zůstává Berlín záměrně stranou.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Článek

Německá vláda v čele s kancléřem Olafem Scholzem otevřeně odmítá vyzbrojovat Ukrajinu. Blokuje také snahy dalšího člena NATO dodávat Kyjevu munici, píše Wall Street Journal. Berlín vetuje vývoz houfnic D-30, které se do Estonska dostaly přes Finsko z bývalé NDR.

Britský list The Daily Telegraph (DT) připomíná, že za kancléřky Angely Merkelové šel Berlín ještě dál. Odepřel Spojeným státům a Litvě možnost dovézt na Ukrajinu zbraně a protidronové systémy, za které Kyjev již zaplatil.

Scholz i Merz válčí se svým starým já

Evropa

„Německá vláda se v této otázce již léta řídí stejnou strategií. Součástí toho je, že nebudeme vyvážet žádné zbraně,“ řekl kancléř Olaf Scholz.

Podle DT zůstává Scholz záměrně nejednoznačný. „Je to trik, který se naučil od Angely Merkelové. Ale kancléřka přesně věděla, kam až si může dovolit zajít a kdy zaujmout stanovisko,“ dodává list.

Jednání s Macronem

V úterý jednal Scholz v Berlíně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Na tiskové konferenci před schůzkou se shodli, že napětí a spor mezi Ukrajinou a Ruskem je nezbytné vyřešit diplomatickou cestou, pokud ale ruští vojáci na Ukrajinu zaútočí, zaplatí za to Moskva vysokou cenu.

„Očekáváme od Ruska kroky ke snížení napětí,“ řekl Scholz, který zároveň ocenil, že o situaci představitelé států jednají.

Foto: Pool, Reuters

Olaf Scholz a Emmanuel Macron

„Je nutné najít politické řešení, v tom se Francie s Německem shoduje,“ řekl Macron. Francouzský prezident jako důležitý označil takzvaný normandský formát jednání o ukrajinské krizi. To jsou mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou pod patronátem Německa a Francie. Podle Macrona jsou důležité i rozhovory na úrovni Ruska a NATO nebo v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Nejednotné Chorvatsko: Při eskalaci na Ukrajině my hasit nebudeme, vzkázal prezident

Zahraniční

„Jednání s Ruskem nikdy nevzdáme,“ řekl Macron. „Pokud ale dojde k útoku (Ruska proti Ukrajině), bude cena pro Rusko vysoká,“ uvedl.

Francouzský prezident  zdůraznil, že klíčová je jednota spojenců v postoji vůči Moskvě. O vážných následcích pro Rusko hovořil i Scholz, který již dříve řekl, že pokud jde o sankce, bude se diskutovat o každé možnosti.

Rusko u hranic s Ukrajinou soustředilo na 100 000 vojáků a Kyjev se obává, že Moskva chystá invazi, což ale Rusko odmítá. Vojenskou přítomnost v pohraničí Kreml zdůvodňuje cvičením.

Reklama

Výběr článků

Načítám