Hlavní obsah

Na řeckém ostrově Lesbos hoří uprchlický tábor Moria

Aktualizováno

Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos je v plamenech. Oheň vypukl v noci na středu a bleskově se šířil kvůli silnému větru, který v nárazech dosahuje až rychlosti 70 km/h, píše server týdeníku Focus. Hasičům ztěžovali zásah migranti, kteří po nich házeli kamení a bránili jim v práci. Na pomoc byly povolány speciální jednotky pořádkové policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v uprchlickém centru na řeckém ostrově LesbosVideo: Reuters

 
Článek

Úřady ještě v noci začaly obyvatele evakuovat, mnozí migranti ale uprchli do okolních lesů nebo se vydali směrem k Mytilini, hlavnímu městu ostrova. V táboře s kapacitou 2800 míst v současné době žilo 12 600 migrantů. „Sbohem, Moria,“ křičí běženci a další radostně zpívají, když pozorují, jak oheň tábor likviduje.

„Napětí nyní explodovalo,“ uvedl Stratos Kytelis, starosta Mytilini. Běžencům, kteří se vydali na cestu do hlavního města ostrova, se snažili v postupu bránit místní obyvatelé.

V přeplněném uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos je koronavirus

Evropa

„Jsou tu tisíce lidí a nikdo neví, kde by měli být ubytováni. Je to enormní zátěž pro místní obyvatele,“ tvrdí Stratos Kytelis. Zatím není jasné, co je příčinou požáru. Vyloučeno není, že ho založili sami migranti, ale tábor mohli podpálit i místní obyvatelé. Řecká vláda vyhlásila na ostrově stav nouze.

Podle šéfa sdružení místních hasičů shořelo 99 procent tábora a požár stále pokračuje. Místní server Lesvospost uvádí, že shořely 3000 stanů, tisíce obytných kontejnerů, administrativní budovy v táboře i místní klinika.

V posledních dnech vládlo v Morii napětí kvůli nařízené karanténě. Nejnovější zprávy hovoří o 35 případech nákazy koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám