Hlavní obsah

Muži v ázerbájdžánských uniformách na videích uřezali hlavy dvěma starým Arménům

Novinky, Alex Švamberk
Jerevan

Dvěma starším Arménům, kteří neodešli z části Náhorního Karabachu, kterou dobyl Ázerbájdžán, uřezali hlavy lidé v uniformách ázerbájdžánské armády, uvedl ve čtvrtek list The Guardian. Identita obětí už je známá, šlo o starší civilisty. Jejich smrt byla zachycena na několika videích zveřejněných na přelomu listopadu a prosince.

Foto: Aziz Karimov, Reuters

Ázerbájdžánský voják na dobytém území

Článek

Smrt obou Arménů ukazuje, že ani po ukončení války mezi Arménií a Ázerbájdžánem neutichlo brutální násilí a že muži v ázerbájdžánských uniformách jednali neuvěřitelně krutě. Jejich činy potvrzují, že obavy Arménů z Náhorního Karabachu nebyly plané. Naopak slova ázerbájdžánských představitelů o tom, že chtějí, aby v oblasti mohli žít opět pospolu Arméni i navrátivší se Azerové, byla prázdná.

Videa se smrtí první oběti byla zveřejněna 22. listopadu a 3. prosince. Jsou na nich vidět lidé v uniformách ázerbájdžánské armády, jak drží staršího muže a uřezávají mu hlavu. Jeden pak uříznutou hlavu položí na mršinu zvířete. Na záznamu je slyšet hlas: „Takto jsme dosáhli odplaty - uřezáním hlav“.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály

Dva obyvatelé vesnice Madatašen v Náhorním Karabachu oběť identifikovali jako 69letého Genadije Petrosjana, který se do místa přistěhoval na konci osmdesátých let ze Sumgajtu, kde se stali Arméni terčem pogromu. Poznala ho ředitelka místní školy Gajane Petrosjanová. „Jasně jsem poznala jeho obličej,“ řekla jeho jmenovkyně. List The Guardian má také k dispozici fotografii Petrosjana a je z ní patrné, že se oběti nápadně podobá.

Foto: Aziz Karimov, Reuters

Genadij Petrosjan, který žil sám, odmítl odejít z vesnice, když se k ní přiblížily ázerbájdžánské jednotky. Když se ho pokoušel odvézt starosta, vystoupil a vrátil se pěšky domů. Starosta Eduard Hajrapetjan uvedl, že Petrosjana znal déle než třicet lit let. Naposled mu Petrosjan volal 28. října ráno a říkal mu, že viděl nepřátelské síly ve vesnici. Pak se mu už neozval a až po týdnech mlčení se objevilo děsivé video. „Cítím smutek, že jsem ho vzal pryč z vesnice, ale on se pak vrátil a tohle se stalo,“ řekl starosta.

Ázerbájdžán měsíc po příměří zahájil ofenzivu v Náhorním Karabachu, tvrdí Arménie

Blízký a Střední východ

Kritika Západu

Ombudsman neuznané arménské náhorněkarabašské Republiky Arcach Arta Beglarjan dodal, že Petrosjan byl identifikován několika svými známými. Vyzval mezinárodní společenství, aby zvýšilo úsilí vyšetřovat válečné zločiny spáchané během poslední války.

„Západní země mlčí a nepodnikají konkrétní kroky. Mají své páky, ale nevidíme žádné výsledky,“ kritizuje Beglarjan.

Právnička Saranuš Sahakjenová zaměřující se na obhajobu lidských práv uvedla, že připravuje podnět k zahájení vyšetřování vraždy: „Emocionálně je těžké sledovat tato videa, ale z profesionálního hlediska mohou posloužit jako užitečné důkazy.“

Nejde o osamocený případ

Další video bylo zveřejněno 7. prosince na síti Telegram. Na něm dva muži v uniformách ázerbájdžánské armády u stromu tlačí k zemi starého muže. Pak jednomu z nich další uniformovaný muž podá nůž a ten začne řezat oběť do krku. Ještě před koncem 29sekundového videa se hlava začíná oddělovat od těla.

Ázerbájdžán připojil kelbadžarský okres. Prchající Arméni zapalovali své domy

Evropa

Tři obyvatelé vesnice Azoch identifikovali oběť jako 82letého Jurije Asrjana, který odmítl 20. října odejít, když se ázerbájdžánská vojska přibližovala. „On se moc s ostatními nebavil. Prostě odmítl odejít,“ řekl dlouholetý starosta obce Georgi Avesjin, který ho poznal. Podle něj stařec nevěděl přesně, co se stalo. O několik dní později do vesnice vstoupili ázerbájdžánští vojáci a od té doby ji kontroluje Baku.

Co se stalo s Asrjanem se nevědělo, dokud se neobjevilo video.

I další videa zachycují brutalitu ázerbájdžánských vojáků, i když ne všechno násilí skončilo smrtí napadených a mučených. Na jednom je Kamo Manasjan kopán a bit až mu teče z oka krev. „Kolik vás tady je,” křičí na Manasjana vyslýchající s ruským přízvukem a namíří mu pušku na hlavu. „Tak mě zastřelte, jestli chcete,“ odpověděl mu Manasjan. Místo toho ho udeřil vyslýchající puškou.

„Je těžké se na toto video dívat,“ řekl jeho synovec Gagik. „Myslím, že chtějí ukázat svůj úspěch ve válce a ponížit Armény, aby ukázali, že vyhráli.“

Arménské obavy se potvrzují, Azerové chtějí území „čisté” 

Ázerbájdžánští představitelé tvrdili, že obyvatelé Náhorního Karabachu budou moci zůstat tam, kde žijí, protože pro Baku jde o ázerbájdžánské občany a stát je tak bere.

Videa ale ukazují, že arménská tvrzení o touze Ázerbájdžánu získat území vyčištěné od Arménů, kteří prchali před další genocidou, nebyla daleko od reality. Ázerbájdžán navíc podle západních rozvědek vyslal do Karabachu bojovníky ze Sýrie, které podporuje Turecko, jež stojí za Ázerbájdžánem. Spekuluje se, že mezi nimi jsou i radikálové.

Foto: Aziz Karimov, Reuters

Zničený arménský tank

Reklama

Výběr článků

Načítám