Hlavní obsah

Mobilizace v Rusku se podle tajných služeb blíží

– Londýn

Rusko skrze oficiální kanály popírá, že by prezident Vladimir Putin chystal mobilizaci. Západní zpravodajské služby jsou však obezřetnější a varují, že k ní brzy dojde.

BEZ KOMENTÁŘE: Putin a ruský ministr obrany Šojgu se objevili na vzpomínkové akci u příležitosti výročí nacistické invazeVideo: AP

 
Článek

Ačkoli minulý pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov jednoznačným „ne“ odpověděl na dotazy novinářů, zda prezident Putin chystá mobilizaci, západní zpravodajské služby varují, že k tomuto kroku reálně brzy dojde.

Kreml podle nich bojuje s tím, že vyhlášení mobilizace by bylo především směrem k ruským občanům přiznání neúspěchu na Ukrajině. Moskva se podle zpravodajců obává možných protestů ze strany obyvatelstva.

Verbují v chudých oblastech

„Protože se Moskva obává, že by mobilizace mohla rozdmýchat nepokoje v ruských městech, pokouší se zvýšit počet bojovníků významným náborem v chudých oblastech, a to zvýšením věkové hranice pro službu,“ uvedl The Independent s odkazem na západní představitele.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se na setkání s mladými podnikateli rozhovořil o caru Petru Velikém

Přední linie bojů se přitom už vyvinuly v opotřebovávací válku, která se točí okolo vzájemné dělostřelecké palby. Obě strany utrpěly ohromné ztráty a nyní čelí možnému nedostatku lidské síly. Rusko podle informací CNN přišlo až o třetinu své pozemní síly a američtí zástupci z oblasti zpravodajských služeb veřejně mluvili o tom, že Moskva bez politicky riskantní všeobecné mobilizace jen s obtížemi dosáhne významných zisků.

Na druhou stranu ale američtí a další západní odborníci nepozorují žádné známky toho, že by ruský prezident Vladimir Putin ve svém odhodlání vést válku polevil.

Vyhlášením mobilizace by Putin přiznal slabost, říká rusista Svoboda

Zbytečná válka

Johnson slibuje neochvějnou podporu

Ať už k mobilizaci dojde, nebo ne, bude mít Ukrajina vytrvalou podporu Spojeného království, slíbil podle svého mluvčího předseda vlády Boris Johnson. Hodlá se zasadit o „čerstvou politickou, vojenskou a finanční podporu mezinárodní komunity válkou zničené zemi“.

„Nesmíme nikomu dovolit, aby uvěřil, že by ústupky vůči Putinovi vedly k něčemu jinému než ke katastrofě. Bylo by to vnímáno jako odměna za neoprávněnou agresi a povzbudilo by to nejen Rusko a jeho spojence, ale mělo by to vliv také na bezpečnost a ekonomiku Spojeného království,“ měl podle mluvčího říct Johnson svému kabinetu.

Johnsonova slova o neochvějné podpoře přišla jen několik dnů po neohlášené návštěvě Kyjeva, při které se britský premiér setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Tomu slíbil, že britská armáda je připravena vycvičit desítky tisíc ukrajinských vojáků.

Za 120 dní 10 tisíc vojáků. Johnson nabídl v Kyjevě pomoc při výcviku armády

Válka na Ukrajině

Johnson také dodal, že Západ by měl podpořit Ukrajinu ve snaze o znovuzískání území okupovaných ruskou armádou od začátku února. O Krymu, okupovaném od roku 2014, ale nemluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám