Hlavní obsah

Ministryně obrany je ostudou Německa, vyhoďte ji, žádá bavorský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) vyzývá německého kancléře k odvolání ministryně obrany Christine Lambrechtové (SPD), píše deník Bild s odvoláním na účastníky pondělního zasedání předsednictva CSU. Pomyslnou kapkou, kdy jeho pohár trpělivosti přetekl, bylo, když Lambrechtová odmítla žádost Kyjeva o dodávku bojových vozidel pěchoty.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Christine Lambrechtová

Článek

„Lambrechtová je úplně ochromená. Je to ostuda Německa před Ukrajinou a našimi západními partnery. Scholz by měl udělat změny v kabinetu,“ prohlásil Söder a pokračoval: „Ukrajina potřebuje zbraně a Německo je musí dodat, aniž by stálo stranou války.“

Ministryně obrany totiž odmítla žádost Ukrajiny o dodávku stovky bojových vozidel pěchoty typu Marder ze 70. let.

Stroje přitom už německá armáda rozhodla nahradit stroji Puma. Ministryně řekla, že tato vozidla Německo nadále potřebuje kvůli závazkům v rámci NATO. Rozhodnout by musela Severoatlantická aliance.

Ukrajinci osvobodili tři klíčové obce u Černihivu

Válka na Ukrajině

Kriticky se k práci ministryně vyjádřil ve vysílání televize ZDF spolušéf Zelených Omid Nouripour, který poukázal na to, že požadované obrněnce jsou nyní odstavené.

Řekl také, že je velmi neuspokojivé, když i několik týdnů po začátku invaze nejsou ukrajinské potřeby sjednoceny s německou nabídkou.

Německá vláda už projednala dodávku tisíce protitankových zbraní a pěti set raket Stinger.

Zdlouhavé schvalování českého vývozu

Minulý týden německá vláda sice schválila vývoz 56 obrněných vozidel typu PbV-501 z Česka na Ukrajinu, ale ani tento krok se neobešel bez skandálu.

Podle deníku Bild trvalo celé tři týdny, než německý kabinet zareagoval na žádost Česka, aby se tyto padesát let staré obrněnce mohly prodat na Ukrajinu.

Kabinet souhlasil s jejich dodávkou na Ukrajinu až po osobním nátlaku a krizovém telefonátu mezi ukrajinským ministrem obrany a Lambrechtovou, píše deník Bild.

„Vozidla jsme naléhavě potřebovali, protože Rusko zničilo mnoho našich vlastních obrněných vozidel,“ sdělila ukrajinská armáda deníku Bild.

Z Běloruska míří domů dlouhá kolona ruské armády. Značí ji symbol „V“

Válka na Ukrajině

O co nejrychlejší rozhodnutí žádala německé ministerstvo i česká firma. Příslušný dopis má deník Bild k dispozici. Německé ministerstvo obrany ale mlčelo a trvalo tři týdny, než kabinet prodej schválil.

Několik týdnů bude trvat, než se vozidla na Ukrajinu dostanou, podle firmy je ještě nutné „dát je do pořádku“.

Vozidla původně patřila armádě socialistické NDR, proto Berlín musel s jejich přeprodejem souhlasit, i když už nejsou v jeho majetku. Po sjednocení Německa byly předány švédské armádě a ta je později prodala české firmě.

Rusové ostřelovali Charkov, jsou mrtví i ranění

Válka na Ukrajině

Česká společnost o prodej vozidel na Ukrajinu usilovala už v roce 2019. Kyjev je žádal na obranu proti ruské agresi. Tehdy ale žádost Německo zamítlo. Bývalá kancléřka Angela Merkelová totiž nechtěla ani zprostředkovaně dodávat žádné zbraně na Ukrajinu, aby neohrozila dialog s Ruskem.

Nespokojena s ministryní je podle průzkumu institutu Allensbach pro magazín Der Spiegel i německá veřejnost, záporně její práci hodnotí 55 procent respondentů.

Které země pomohly Ukrajině
Česko dodalo kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a odpovídající munici v hodnotě 188 milionů korun.
Slovensko poslalo Ukrajině vojenský materiál v hodnotě 2,6 milionu eur a ze státních hmotných rezerv za 8,4 milionu eur naftu a letecké palivo. Dále to bylo 486 protitankových střel a systémů protiletecké obrany a protiletadlových raket, 12 tisíc kusů munice ráže 120 milimetrů. Celkem jde o pomoc v hodnotě přes 11 milionů eur (přes 272 milionů korun).
Polsko dodalo osm bezpilotních letounů, stovku minometů ráže 60 milimetrů i s 1500 náboji, 1770 nábojů do houfnic ráže 152 milimetrů, více než 30 tisíc nábojů do protiletadlových děl ráže 23 milimetrů a 42 tisíc příleb. V další dodávce mělo být 10 tisíc útočných pušek Grot a protitankové řízené střely Javelin.
Zbraně na Ukrajinu vyslala také Belgie. Přislíbila 3000 automatických pušek a 200 ručních protitankových zbraní.
Norsko rozhodlo, že na Ukrajinu pošle vojenské vybavení, které není určené k boji.
Evropská unie večer schválila financování zbraní a vojenského vybavení pro Ukrajinu v hodnotě 450 milionů eur.
Nizozemsko dodalo čtyři stovky protitankových střel Panzerfaust.
Litva poskytla útočné pušky pro domobranu.
Velká Británie poslala do Kyjeva dvě tisícovky protitankových střel NLAW.
Francie se rozhodla poslat na Ukrajinu obranné vojenské vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám