Hlavní obsah

Miliardovou krádež v Drážďanech provedla čtveřice zlodějů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní krádež šperků v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) provedla čtveřice zlodějů. Ve středu to oznámila německá policie, která dosud hovořila o nejméně dvou pachatelích. Podle agentury DPA vyšetřovatelé stále nemají žádnou konkrétní stopu a nadále prověřují záběry bezpečnostních kamer.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bezpečnostní kamery při krádeži v drážďanské klenotnici

 
Článek

Na základě videozáběrů policisté zjistili, že krádeže se zúčastnili čtyři lidé. Dva z nich pronikli přes zamřížované okno do Rezidenčního zámku, kde jsou sbírky vystaveny, a sekyrou rozbili vitrínu, odkud si odnesli šperky. Muzeum uvedlo, že ukradené předměty mají díky jedinečnosti a historickému odkazu pro německou spolkovou zemi Sasko nevyčíslitelnou cenu.

Policie odhadla škodu na miliardu eur, tedy 25,5 miliardy Kč.

Jestli lupiče z Drážďan zajímaly jen zlato a diamanty, klenoty už nikdy nikdo neuvidí

Evropa

Co přesně zloději odnesli, zatím není jasné, protože zaměstnanci muzea na místo činu kvůli důkladnému hledání stop nemohli. Z asi stovky předmětů, které ve vitríně byly, chybí jedenáct hlavních kusů a také části dvou dalších objektů. Neúplný je rovněž soubor knoflíků, uvedlo muzeum. Za největší ztráty muzeum označilo kord, polský Řád bílé orlice, ozdobu klobouku a přezky bot z diamantové série z 18. století. Z briliantového souboru chybí nárameník, další náprsní polský Řád bílé orlice a ozdoba klobouku, ukradena byla rovněž velká náprsní brož královny Amálie Augusty s více než 600 brilianty a také část jejího náhrdelníku.

Podívejte se na šperky, které zloději ukradli z klenotnice v Drážďanech

Evropa

Rezidenční zámek se ve středu poprvé od krádeže otevřel veřejnosti. Klenotnice Grünes Gewölbe ale zůstává uzavřená, neboť tam stále pracují kriminalističtí technici.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Klenotnice Zelená klenba v Drážďanech

Ředitel muzea Dirk Syndram v úterním rozhovoru s deníkem Sächsische Zeitung řekl, že byl zaskočen, jak rychle zloději překonali bezpečnostní sklo ve vitríně. Dodavatel podle něj nezajistil to, co slíbil. "Předpokládali jsme, že by člověk musel do skla bít sekyrou čtvrt hodiny, aby ho poškodil," řekl. Ve skutečnosti stačilo v pondělí zlodějům několik vteřin.

Zlodějům v Drážďanech stačilo k miliardové krádeži jednoduché nářadí

Evropa

Uwe Reier z jisté saské firmy, která nabízí i bezpečnostní skla do vitrín, Syndramův výrok mírnil. Vysvětlil, že v muzeích používaná skla spadají do třídy, která brání proražení při nárazu. Opakované údery sekyrou vydržet podle něj nemohou. O kategorii výše pak stojí skla, která podle normy odolají i desítkám úderů sekyrou.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Část sbírek v klenotnici Zelená klenba Drážďanech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám