Hlavní obsah

Jestli lupiče z Drážďan zajímaly jen zlato a diamanty, klenoty už nikdy nikdo neuvidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběh loupeže v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) svědčí o perfektní přípravě pachatelů, řekl deníku Bild bývalý vyšetřovatel Axel Petermann. Lupiči postupovali podle jeho slov pečlivě, měli technické know-how i znalosti o fungování klenotnice. Podle jeho nizozemského kolegy Arthura Branda hrozí, že lupiči nechají drahé kovy přetavit a diamanty vytrhat a přebrousit.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Výstavní prostory drážďanské klenotnice.

Článek

„Přerušením dodávky elektřiny do výstavních prostor a ochromením infrastruktury kolem nich snížili pachatelé svou identifikaci na minimum. Loupež byla dokonale naplánována a určitě do ní bylo zapojeno několik lidí, nejen ti dva, kteří vlezli do jednoho z výstavních sálů a vykradli vitríny,“ řekl Petermann.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bezpečnostní kamery při krádeži v drážďanské klenotnici.

Bývalý detektiv je přesvědčen, že šlo o loupež na objednávku a zloději měli informace o tom, jak funguje bezpečnostní systém v klenotnici. Věděli i to, že ochranka nemůže zasáhnout.

Podívejte se na šperky, které zloději ukradli z klenotnice v Drážďanech

Evropa

Petermann vidí paralely s krádeží zlaté mince z berlínského muzea z jara roku 2017. „Také tehdejší loupež byla naplánována do nejmenších detailů a byly ukradeny velmi cenné předměty,“ uvedl Petermann.

Zlodějům v Drážďanech stačilo k miliardové krádeži jednoduché nářadí

Evropa

Pokud jim jde o kovy a diamanty, šperky už nikdy neuvidíme

Nizozemský detektiv Arthur Brand, který se proslavil úspěchy při pátrání po řadě uměleckých děl, v rozhovoru pro server Spiegel řekl, že existují v podstatě dva typy zlodějů.

Prvním jsou ti, kteří si myslí, že budou mít kupce. „Ti ale nejsou. Kdo by koupil něco, co nemůže ukázat přátelům a co nejde dědit?“ uvedl Brand. Tito zloději pak hledají alternativní možnosti, jak přijít k penězům, snaží se například vydíráním získat vyplacenou pojistku.

Do drážďanské klenotnice se vloupali dva malí lidé, policie zveřejnila video

Evropa

Mnohem horší je podle Branda případ, kdy za krádeží stojí skuteční profesionálové, kteří drahé kovy přetaví a diamanty vytrhají a přebrousí. „Tito zločinci vědí, že většina uměleckých předmětů je jako celek neprodejná,“ řekl s tím, že jakmile se do úprav a tavby pustí, jsou šperky navždy ztracené.

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici. Škoda je závratná miliarda eur

Evropa

Pokud v Drážďanech udeřili profesionálové s cílem lup rozebrat a přetavit, musí podle Branda jednat policie rychle, jinak exponáty už nikdy nikdo neuvidí.

Pořád prý ale existuje šance, že se časem objeví. Jako příklad zmínil detektiv zlatý prsten Oscara Wilda, který byl v roce 2002 ukraden z Oxfordu a o kterém se předpokládalo, že byl ještě téhož roku roztaven. „Já tomu ale nevěřil a prsten jsem našel,“ řekl Brand o svém letošním úspěchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději ukradli v drážďanské klenotnici šperky za miliardu eur.Video: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám