Hlavní obsah

Migranti se opět pokusili ztéci polsko-běloruskou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Skupiny migrantů se v noci na středu opět pokusily přejít z Běloruska přes hranici do Polska, uvedla mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská, podle níž byli agresivní. Jeden voják byl u Mielniku zraněn a musel být ošetřen, dodala pro agenturu PAP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se opět pokusili ztéci polsko-běloruskou hraniciVideo: Polish Border Guard/Polish Ministry of Defence, Reuters

 
Článek

Migranti se pokusili přejít hranice u Mielniku a u Dubicz Cerkiewnych. „V Mielniku došlo ke dvěma pokusům o nelegální přechod hranice. Okolo 20.30 se pokusila dostat na území Polska skupina asi 40 migrantů. Asi třiceti cizincům se to povedlo a házeli na orgány a vojáky kameny. Jeden polský voják byl zraněn do hlavy. Musela mu být poskytnuta pomoc,“ sdělila PAP Michalská s tím, že se onu třicítku migrantů, kteří se dostali na území Polska, podařilo dopadnout a vrátit zpět.

Kromě pohraničníků zasahují na hranici i polští vojáci, nyní i z 16 mechanizované divize.

K dalšímu pokusu o přechod došlo na stejném místě kolem 23.30. Migranti použili i ohlušující granáty. Všem se podařilo přejít, ale všichni byli dopadeni a vráceni, řekla mluvčí.

Sedmdesát migrantů proniklo přes hranice, Poláci je vrátili zpět do Běloruska

Evropa

Okolo 20. hodiny se také pokusila přejít stovka migrantů u Dubicz Cerkiewnych. „Tyto osoby byly dost agresivní, házely kamením a přes zátarasy z ostnatého dráhu kladly kmeny stromů. Pokusu asistovali běloruští vojáci. Ti také pomáhali cizincům,“ dodal Michalská s tím, že šlo většinou o Iráčany. Všichni byli zadrženi a vráceni. Dva migranti ale byli převezeni do nemocnice. Jeden si stěžoval na bolest nohy.

Foto: Policja Podlaska, Reuters

Polští pohraničníci u hranice s Běloruskem

Přes řeku Bug se po půlnoci pokusilo na prámu dostal do Polska šest migrantů. Byli včas zastaveni. Celkem se pokusilo během úterý přejít hranici 2367 lidí, přičemž 44 cizincům bylo nařízeno opustit polské území. Od začátku roku polští pohraničníci evidují na 35 000 pokusů o přechod hranice mezi Polskem a Běloruskem, přes 6000 v listopadu a přes 17 tisíc v říjnu.

Foto: Policja Podlaska, Reuters

Polští policisté u hranice

Většina Poláků zásahy proti migrantům hájí

Více než polovina Poláků kladně hodnotí počínání vlády na východní hranici země a podporuje vybudování více než pět metrů vysoké hraniční zábrany, která má podle vlády Polsko ochránit od přílivu migrantů, pokoušejících se dostat do Evropské unie z Běloruska. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar, o kterém ve středu informoval opoziční list Gazeta Wyborcza. Počínání vlády na hranici s Běloruskem velmi dobře hodnotila čtvrtina dotázaných, dalších 29 spíše dobře. Dohromady tedy kroky vlády ocenilo kladně 54 procent Poláků, a to spíše muži než ženy. V této skupině také převažovali lidé s nižším vzděláním.

Zeman nabízí Polsku české vojáky

Domácí

Naopak velmi špatně postup vlády hodnotilo 19 procent respondentů a stejné množství spíše špatně. Ve skupině 38 procent kritiků kabinetu převládají ženy a lidé s vyšším vzděláním.

Porušování lidských práv

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) nesou Bělorusko a Polsko vinu na „závažném porušování lidských práv“ migrantů a žadatelů o azyl na hranici mezi oběma zeměmi. Uvedla to ve své zprávě zveřejněné ve středu, podle níž mají vlády obou zemí povinnost zabránit dalším úmrtím běženců tím, že zajistí pravidelný přístup humanitárních pracovníků k migrantům, kteří uvázli v pohraničí.

Polsko zadrželo už přes tři sta převaděčů

Evropa

Zástupci HRW hovořili s 19 migranty. Někteří z nich si stěžovali, že byli polskými pohraničníky zatlačeni, někdy i násilně, zpět do Běloruska. Takové vytlačování „porušuje právo na azyl podle evropského práva“, zdůraznilo HRW a naléhavě vyzvalo EU, aby „začalo projevovat solidaritu s oběťmi na hranicích na obou stranách, které trpí a umírají“. Obětí je evidováno podle různých zdrojů 11 až 13.

Ve zprávě stojí, že tři lidé obvinili polské pohraničníky z rozdělení jejich rodin, včetně oddělení rodičů od dětí, a to tím, že odvezli ty, kteří potřebovali lékařské ošetření, do nemocnice, ale ostatní poslali zpět do Běloruska.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Migranti v Bělorusku ve frontě na jídlo

Zatímco Bělorusko nastolilo tuto situaci bez ohledu na lidské následky, Polsko sdílí odpovědnost za akutní utrpení v pohraniční oblasti, uvedla Lydia Gallová z HRW. Vyzvala Minsk a Varšavu, aby ukončily „pingpongové zatlačování“ migrantů a umožnily nezávislým pozorovatelům, včetně novinářů a ochránců lidských práv, přístup do pohraničních oblastí, který je v současnosti omezen.

Ukrajina zesiluje ochranu hranic

Ukrajina zahájila u hranice s Běloruskem speciální operaci. Posílení ostrahy o 8500 vojáků a policistů má zabránit možným pokusům o nelegální překročení hranice a nepřipustit vznik migrační krize, jaká v létě vypukla na hranicích Běloruska s Polskem a Litvou.

O začátku operace informovala média ukrajinská pohraniční stráž, která operaci koordinuje. Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra jde prakticky o zdvojnásobení dosavadního počtu strážců hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám