Hlavní obsah

Polsko zadrželo už přes tři sta převaděčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani během uplynulého víkendu nepanoval na bělorusko-polské hranici klid. V sobotu došlo ke 208 pokusům migrantů především z Blízkého východu o její legální překročení a v neděli k nim přibyla další stovka. Chovali se mimořádně agresivně. Bezpečnostní složky dosud zadržely přes 300 převaděčů nejrůznějších národností, mezi nimi občany Gruzie, Nizozemska i Polska, informovala TVN24 s odvoláním na polskou pohraniční stráž.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

Migranti přespávají ve skladové hale poblíž běloruského Grodna na hranicích s Polskem.

Článek

Polský premiér Mateusz Morawiecki v televizním spotu v angličtině odvysílaném v neděli upozornil, že „běloruský diktátor Alexandr Lukašenko dále přiváží na hranici migranty, jejichž prvním cílem je Polsko, ale dalším bude Německo, Belgie, Francie či Španělsko“. Zdůraznil, že Polsko při ochraně hranic Polska, Evropské unie a NATO neustoupí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Přístřešky, které si migranti staví na bělorusko-polské hranici

Během nedělního setkání s estonskou premiérkou Kajou Kallasovou v Tallinnu pak Morawiecki dodal, že Polsko zatím uzavřelo jeden hraniční přechod s Běloruskem (Kužnica–Bruzhi).

Sedmdesát migrantů proniklo přes hranice, Poláci je vrátili zpět do Běloruska

Evropa

Pokud podle něj bude krize pokračovat v současném agresivním duchu, není vyloučené ani „úplné uzavření hranic s Běloruskem“.

„Jak podřezat pohraničníka“

Polská strana má podle Morawieckého v rukou „drastický film zachycující běloruské speciální jednotky, jak cvičí migranty z Blízkého východu v útoku nožem na krk, hrudník či záda polských pohraničníků“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

Polský premiér proto vyjádřil přesvědčení, že „běloruská strana je připravená k mimořádné brutální eskalaci síly“.

Polsko hrozí uzavřením hranice s Běloruskem

Zahraniční

„Nebojte se, nic se vám nestane. Poláci maximálně vystřelí do vzduchu varovný výstřel,“ říkají na záznamu běloruští instruktoři běžencům.

Reklama

Výběr článků

Načítám