Hlavní obsah

Migranti na bělorusko-polských hranicích změnili taktiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pokusy migrantů proniknout ilegálně přes hranici z Běloruska do Polska pokračovaly i v noci na sobotu, nově jde o snahy v menších skupinách. Rozhlasové stanici RMF to ráno řekl polský ministr obrany Mariusz Błasczak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Uplynulá noc se nelišila od předchozích dnů a nocí, uvedl ministr. „Na polských hranicích došlo k útokům. Nyní ale migranti přijali trochu jinou taktiku – menší skupiny se pokoušejí překročit hranici na mnoha různých místech,” řekl. Zároveň obvinil běloruské služby, že migranty řídí.

„Musíme se připravit na to, že tento problém bude trvat měsíce,” upozornil Błaszczak. Nicméně hned ujistil, že polské bezpečnostní síly jsou připraveny útoky odrazit.

Běloruská pohraniční stráž podle státní agentura BelTA obvinila polské a litevské síly z pokračování v násilném vytlačování migrantů do Běloruska, přičemž za uplynulý den se to mělo týkat 490 lidí.

Lukašenko přiznal: Migrantům jsme do Polska pomáhali

Evropa

Polská pohraniční stráž sdělila, že v pátek došlo k několika pokusům násilně proniknout na polské území v úseku hranice u města Dubicze Cerkiewne. Největší skupinu tvořilo 200 cizinců, ostatních pokusů se účastnilo vždy několik desítek lidí. „Cizinci byli agresivní – házeli kamení, petardy, používali také slzný plyn,” uvedli pohraničníci.

Zraněn nikdo nebyl, k úhoně přišly jen dva policejní vozy.

Podle pohraniční stráže bylo v pátek zaznamenáno celkem 195 pokusů o ilegální přechod hranice, přičemž pět cizinců bylo zadrženo. Z Polska bylo vykázáno 82 cizích státních příslušníků.

Migranti na polsko-běloruské hranici prý odpalovali české zábleskové granáty

Evropa

Policie rovněž informovala, že v příhraniční oblasti bylo zadrženo devět lidí podezřelých z převaděčství. Jsou mezi nimi čtyři polští občané, dva Ukrajinci, Němec, Ázerbájdžánec a Gruzín.

Politická krize

Napjatou situaci na hranicích se Polsko snaží řešit diplomaticky. Premiér Mateusz Morawiecki hovořil například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou či iráckým premiérem Mustafou al-Kadímím. „Přímé rozhovory s (běloruským lídrem Alexandrem) Lukašenkem nejsou na pořadu dne, protože by legitimizovaly jeho režim,” dodal.

„Hovořil jsem s předsedou vlády kurdského regionu v Iráku, odkud do Běloruska proudí nejvíce migrantů. Potvrdil mi, že nejsme svědky migrační krize, jako spíše politické krize způsobené Lukašenkovým režimem,” doplnil Morawiecki.

V lese na polsko-běloruské hranici zřejmě zemřelo roční dítě

Evropa

Západ obviňuje režim autoritářského lídra Běloruska Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se tak podle něj mstí za sankce, které EU uvalila na jeho režim za porušování lidských práv.

Lukašenko v pátek poprvé přiznal, že běloruské síly sice migrantům přes hranice do Polska pomáhají, odmítl ale, že by běžence do své země zval.

Reklama

Výběr článků

Načítám