Hlavní obsah

V lese na polsko-běloruské hranici zřejmě zemřelo roční dítě

– Varšava

Lékaři z polské nevládní zdravotnické organizace PCPM tvrdí, že v noci na úterý našli v lesích na polsko-běloruské hranici tři zraněné lidi, přičemž ošetřovaná žena tvrdí, že jí v lese zemřelo roční dítě.

Záznam: Záběry z uprchlického tábora u bělorusko-polských hranicVideo: Reuters

 
Článek

„Hodinu jsme se ve tmě probíjeli lesem. Na místě se ukázalo, že zraněni jsou tři lidé. Dvacetiletý muž měl silné bolesti v podbřišku a zvýšenou teplotu. Měl hlad a byl dehydrovaný. Kromě něj potřebovali pomoc zranění manželé, syrští lékaři: muž měl tržnou ránu na ruce a žena bodnou ránu na noze. Žena při ošetřování rány plakala a hovořila o ročním dítěti, které zemřelo v lese,” uvedla organizace.

KOMENTÁŘ: Polsko brání hranici EU, Brusel mu v tom moc nepomáhá - Alex Švamberk

Komentáře

Trojice zraněných migrantů podle PCPM strávila v lese měsíc a půl.

Deník Gazeta Wyborcza v souvislosti s humanitární situací u polsko-běloruských hranic upozornil, že dobrovolníci nemohou poskytovat vyčerpaným nebo raněným migrantům pomoc v úseku pohraničí, ve kterém platí výjimečný stav. Humanitární organizace ani média do něj totiž nemají přístup.

Poláci zadrželi stovku migrantů, kterým pomáhali přes hranice Bělorusové

Evropa

Vzhledem k výjimečnému stavu a nedostatečnému přístupu médií do příhraničních oblastí není přesně známo, kolik obětí si humanitární krize v oblasti dosud vyžádala, poznamenalo Radio Zet. Podle různých odhadů v posledních týdnech u polsko-běloruských hranic zemřelo kolem 12 lidí.

Pohybují se de facto na území nikoho, protože běloruské bezpečnostní složky je doprovodily k polské hranici a ty polské je odmítají pustit dál. Nemohou tedy tam ani zpátky.

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Evropa

Zatímco Poláci a evropští představitelé tvrdí, že jde o akt hybridní války, kterým režim prezidenta Alexandra Lukašenka cynicky zneužívá civilisty jako nátlakové jednotky s cílem destabilizovat Evropu, Minsk tvrdí, že jen z humanitárních důvodů umožňuje žadatelům ucházet se o azyl v EU. Z nehumánního zacházení naopak viní Poláky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám