Hlavní obsah

Turci tvrdí, že Řekové zastřelili migranta na hranicích. Athény to popírají

Athény/Ankara
Aktualizováno

Řecká policie ve středu ráno použila proti stovkám migrantů, kteří se soustředili u řecko-turecké hranice, slzný plyn. Migranti u města Kastanies házeli na pohraničníky kameny ve snaze dostat se do Řecka, uvedl řecký deník Kathimerini. Podle tureckých úřadů použili pohraničníci ostrou munici a jednoho z migrantů zabili, uvedla agentura AFP. Řecko to popřelo stejně jako předchozí podobná obvinění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká policie rozhání migranty u tureckých hranic slzným plynemVideo: Reuters

 
Článek

„Šest mužů bylo zraněno, když byla použita ostrá munice,” uvedla kancelář guvernéra turecké oblasti Edirne u hranic s Řeckem, kde leží i přechod Pazarkule-Kastanies.

Dodal, že jeden z nich později podlehl střelnému poranění.

Řecko obvinění kategoricky popřelo, uvedla AFP. Stejně postupovalo i u dvou podobných obvinění z počátku tohoto týdne.

Na hranici s Řeckem zastřelili migranta, píší v Turecku

Evropa

Na turecko-řecké hranici se situace zhoršuje od pátku, kdy Turecko oznámilo, že přestalo dodržovat dohodu s EU, že nebude pouštět migranty do Evropy.

Aktuálně je u hranic s Řeckem asi 12 500 migrantů, uvedla agentura DPA. V úterý úřady uváděly, že se hranice od víkendu pokusilo ilegálně překročit přes 20 tisíc lidí.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti se ohřívají na řecko-turecké hranici.

Na hranici roste napětí. Podle agentury DPA používají slzný plyn nejen policisté, ale z druhé strany i někteří migranti.

Kromě cesty po pevnině migranti dál zkoušejí štěstí i po moři, což opět jitří emoce. V posledních týdnech na mnoha řeckých ostrovech v Egejském moři lidé demonstrovali proti úmyslu vybudovat tam nové a větší tábory pro migranty.

Tříletá syrská dívka, kterou otec učil smát se bombám, je v bezpečí v Turecku

Blízký a Střední východ

V úterý řecká policie vytlačila z přístavu na Lesbu stovky migrantů, mezi nimiž se rozšířila falešná zpráva, že do přístavu pro ně přijede loď, která je odveze na pevninu.

Emoce vzbudilo i video, které v minulých dnech zveřejnila turecká vláda, jež zachycuje, jak řecká pobřežní stráž brání člunu s migranty v přistání na Lesbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká pobřežní stráž se snažila zastavit migranty na člunuVideo: AP

V úterý představitelé EU slíbili Athénám peníze na zvládnutí aktuální migrační krize. Brusel Řecku slíbil 700 milionů eur, z nichž 350 milionů je dostupných přímo, uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ocenila, že Řecko působí jako štít.

Řecký přístup

Řecko při jednání s EU slíbilo, že v příštích několika dnech otevře uzavřený tábor pro migranty, kteří nezákonné pronikli do Řecka od 1. března. Tito lidé nebudou registrováni jako uprchlíci a měli by se podle nově přijatého zákona vracet do zemí původu.

Řecko zastavilo na hranici s Tureckem 24 tisíc migrantů

Evropa

„Zrušení azylového řízení představuje důležitý vzkaz, že naše země nebude považovat za uprchlíky ty, kteří vstoupili do země nezákonně,“ řekl ministr pro migraci Notis Mitarakis.

Turecké námitky

Turecko ve středeční reakci vyzvalo Řecko a země EU, aby při jednání s uprchlíky dodržovaly ženevské konvence. „Turecko splnilo požadavky ženevské konvence a přirozeně v tom bude pokračovat. A naneštěstí vidíme, že hranice jsou uzavřeny a žádosti o azyl jsou pozastaveny, což je v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

„Řecko a země EU se pokoušejí utéci před mezinárodní odpovědností, což by neměly,“ dodal.

Řekové stříleli po člunu s migranty

Evropa

Na námitky, že Turecko přestalo zadržovat migranty na svém území, řekl: „Nemáme závazek kohokoli násilím držet v Turecku.”

Foto: Florion Goga, Reuters

Řečtí policisté u přechodu mezi Řeckem a Tureckem

Reklama

Výběr článků

Načítám