Hlavní obsah

Cesta do Německa je volná, kolují fámy mezi migranty na polských hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Mezi tisícovkami migrantů, kteří se shromáždili na běloruské straně polské hraniční bariéry, se během víkendu rozšířila falešná zpráva o údajné dohodě mezi Varšavou a Berlínem, jež by měla žadatelům zajistit volný průchod přes Polsko do Německa. Jedná se ale o klamnou naději. Hranice zůstane zavřená, snaží se Poláci v informační kampani vysvětlit migrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se pohybují podél polsko-běloruské hranice pod dozorem strážíVideo: Reuters

 
Článek

Podél polsko-běloruské hranice se shromáždilo k 5 tisícům migrantů převážně z Blízkého východu a Afghánistánu, kteří doufají, že se jim podaří dostat do Polska a dál do Evropské unie. Hoax o volném průchodu do Německa se proto začal prostřednictvím mobilů a sociálních sítí mezi lidmi na hranici šířit jako lavina.

Polské ministerstvo vnitra v reakci na to rozjelo vlastní informační kampaň, v rámci níž se snaží vysvětlovat, že jde o dezinformaci, napsala v neděli agentura AP.

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Evropa

Na mobilní telefony v oblasti proto posílá vysvětlující zprávy v angličtině. „Je to naprostá lež a nesmysl! Polsko bude dál chránit svou hranici s Běloruskem,” cituje AP z těchto zpráv.

U hranic s Běloruskem je nyní na 15 tisíc vojáků, které tam polská vláda vyslala na pomoc pohraničníkům. Větší skupiny migrantů se v posledních dnech opakovaně snaží dostat přes plot z žiletkového drátu.

Padesátka migrantů překonala bariéru na polsko-běloruské hranici

Evropa

Z vyhrocení situace viní Varšava a Brusel běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle nich podporuje přesun migrantů ze třetích zemí k běloruským hranicím ve snaze destabilizovat Evropskou unii. Podle Západu jde o Lukašenkovu odvetu za unijní sankce uplatňované proti běloruskému režimu za porušování lidských práv.

Foto: Leonid Shcheglov, ČTK/AP

Tisíce migrantů na polsko-běloruskou hranici dopravili za podpory běloruského režimu převaděči.

Reklama

Výběr článků

Načítám