Hlavní obsah

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na polsko-běloruské hranici se v posledních týdnech hromadí tisíce migrantů převážně ze zemí Blízkého východu snažících se dostat do Evropské unie. V regionu roste napětí a političtí lídři mluví o hrozbě ozbrojeného konfliktu. Situace je značně nepřehledná. Shrnujeme proto dostupná fakta.

Foto: Janis Laizans, Reuters

Hraniční plot by měl zabránit nelegální migraci z Běloruska do Litvy.

Článek

Aktuální situace na hranicích

V oblasti polsko-běloruské hranice jsou podle odhadů světových médií v současné době 3 až 4 tisíce běženců převážně z Blízkého východu a Afghánistánu.

Pohybují se de facto na území nikoho, protože běloruské bezpečnostní složky je doprovodily k polské hranici a ty polské je odmítají pustit dál. Nemohou tedy tam ani zpátky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se pohybují podél polsko-běloruské hranice pod dozorem strážíVideo: Reuters

Humanitární organizace varují, že vzhledem k chladnému počasí a nedostatku potravin i léků hrozí humanitární katastrofa. Bělorusové ani Poláci ale do oblasti nepouštějí novináře, a tak nelze skutečnou situaci migrantů nestranně ověřit.

Migranti se pokusili proniknout do Polska, v lese se našlo tělo mladého muže

Evropa

Jak se migranti na hranici dostali?

To je předmětem sporu a informační války nejen mezi Polskem a Běloruskem, ale také mezi Evropskou unií a Ruskem.

Zatímco Poláci a evropští představitelé tvrdí, že jde o akt hybridní války, kterým režim prezidenta Alexandera Lukašenka cynicky zneužívá civilisty jako nátlakové jednotky s cílem destabilizovat Evropu, Minsk tvrdí, že jen z humanitárních důvodů umožňuje žadatelům ucházet se o azyl v EU. Z nehumánního zacházení naopak viní Poláky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace na bělorusko-polských hranicích je stále napjatáVideo: Reuters

Západ obviňuje Lukašenka, že se koordinovaným zahlcováním polské hranice mstí za sérii sankcí, které na jeho režim v reakci na porušování lidských práv a další kroky uvalil.

Jakou roli hraje Rusko?

Poláci Rusy viní z toho, že za celou akcí stojí oni, nebo se na její přípravě podíleli. Moskva to rezolutně odmítá. Pravdou ovšem je, že ruský prezident Vladimir Putin je hlavním nebo přesněji jediným spojencem Lukašenka v regionu a po eskalaci napětí mu vyjádřil podporu vysláním strategických jaderných bombardérů a parašutistů na běloruské území. Oficiálně kvůli cvičení.

Prostě přejdu hranici do EU, možná už dnes večer, plánují si Iráčané v letadle do Minsku

Evropa

Co na to Evropská unie?

Evropská unie tradičně vyhrožuje zpřísněním ekonomických sankcí nebo uvalením zcela nových. Už v pondělí by mohly dopadnout na aerolinky, které Brusel vyhodnotí jako přepravce, kteří migrační vlnu přes Bělorusko živí.

Spojené státy své spojence v NATO a Evropské unii na konci pracovního týdne varovaly, že situace hrozí eskalací v ozbrojený konflikt a Rusko by toho mohlo využít k invazi na ukrajinské území.

Běloruští vojáci se podle Poláků snažili vytlačit přes hranici desítky migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám