Hlavní obsah

Cesta do Německa je volná, kolují fámy mezi migranty na polských hranicích

Varšava

Mezi tisícovkami migrantů, kteří se shromáždili na běloruské straně polské hraniční bariéry, se během víkendu rozšířila falešná zpráva o údajné dohodě mezi Varšavou a Berlínem, jež by měla žadatelům zajistit volný průchod přes Polsko do Německa. Jedná se ale o klamnou naději. Hranice zůstane zavřená, snaží se Poláci v informační kampani vysvětlit migrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se pohybují podél polsko-běloruské hranice pod dozorem strážíVideo: Reuters

 
Článek

Podél polsko-běloruské hranice se shromáždilo k 5 tisícům migrantů převážně z Blízkého východu a Afghánistánu, kteří doufají, že se jim podaří dostat do Polska a dál do Evropské unie. Hoax o volném průchodu do Německa se proto začal prostřednictvím mobilů a sociálních sítí mezi lidmi na hranici šířit jako lavina.

Polské ministerstvo vnitra v reakci na to rozjelo vlastní informační kampaň, v rámci níž se snaží vysvětlovat, že jde o dezinformaci, napsala v neděli agentura AP.

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Evropa

Na mobilní telefony v oblasti proto posílá vysvětlující zprávy v angličtině. „Je to naprostá lež a nesmysl! Polsko bude dál chránit svou hranici s Běloruskem,” cituje AP z těchto zpráv.

U hranic s Běloruskem je nyní na 15 tisíc vojáků, které tam polská vláda vyslala na pomoc pohraničníkům. Větší skupiny migrantů se v posledních dnech opakovaně snaží dostat přes plot z žiletkového drátu.

Padesátka migrantů překonala bariéru na polsko-běloruské hranici

Evropa

Z vyhrocení situace viní Varšava a Brusel běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle nich podporuje přesun migrantů ze třetích zemí k běloruským hranicím ve snaze destabilizovat Evropskou unii. Podle Západu jde o Lukašenkovu odvetu za unijní sankce uplatňované proti běloruskému režimu za porušování lidských práv.

Foto: Leonid Shcheglov, ČTK/AP

Tisíce migrantů na polsko-běloruskou hranici dopravili za podpory běloruského režimu převaděči.

Reklama

Výběr článků

Načítám