Hlavní obsah

Merkelová v Moskvě mluvila tak tvrdě, že to Putinovi tlumočníci raději nepřeložili

Mosvka

Německá kancléřka Angela Merkelová na nedělní tiskové konferenci v Moskvě odsoudila ruskou anexi Krymu tak nezvykle tvrdými slovy, že je zaskočení kremelští tlumočníci raději nepřeložili a její slova v oficiálním překladu podrobili cenzuře. V úterý o tom informovala stanice Echo Moskvy, která zároveň přinesla správný překlad kancléřčiných kritických slov.

Kreml cenzuroval nedělní prohlášení Merkelové o anexi Krymu

 
Článek

Merkelová na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Vladimirem Putinem doslova řekla, že „zločinná a protiprávní anexe Krymu a vojenské akce na Ukrajině těžce poškodily (rusko-německou) spolupráci“.

V oficiální ruské verzi, která se objevila na webových stránkách ruského prezidenta, zní ale vyjádření Merkelové jinak: „Anexe Krymu, která se uskutečnila v rozporu s mezinárodním právem, a vojenské akce na Ukrajině těžce poškodily (rusko-německou) spolupráci.“

Podle ruských novinářů natolik nekompromisní prohlášení západního politika ohledně anexe Krymu ještě v Moskvě nezaznělo. Nic na tom nemění fakt, že v prohlášení Merkelové po něm následovala věta o tom, že veškeré konflikty, jakkoli závažné, je třeba řešit diplomatickou cestou.

Foto: Kirill Kudryavtsev, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě

Vztahy mezi Ruskem a Německem jsou na bodu mrazu nejen kvůli Ukrajině a sankcím, které Západ uvalil na Rusko kvůli jeho podpoře proruských separatistů, ale právě také kvůli ruské anexi Krymu. Zabrání Krymu Ruskem podle německé kancléřky ohrožuje evropský pořádek.

Merkelová: Příměří není dodržováno

Merkelová po jednání s Putinem prohlásila, že příměří na Ukrajině stále není dodržováno. Podle Putina je ale situace na Ukrajině po mírových dohodách z Minsku klidnější. Plnění dohod se i přes problémy pohnulo vpřed, soudí Putin. Ten na začátku schůzky vyzval k rychlému řešení problémů ve vztazích mezi Ruskem a Německem. „O co rychleji přestanou tyto problémy negativně ovlivňovat vzájemné vztahy, o to lépe,“ uvedl před novináři šéf ruského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Merkelová s Puitnem položili věnce u hrobu neznámého vojína nedaleko KremluVideo: Reuters

Merkelová přijela do Moskvy v neděli, den po hlavních ruských oslavách 70. výročí konce druhé světové války. Památku jejích obětí uctila položením věnce ke hrobu neznámého vojáka u kremelské zdi. Podobně jako většina západních státníků ale Merkelová kvůli roli Ruska v ukrajinském konfliktu pominula hlavní sobotní oslavy v ruské metropoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám