Hlavní obsah

Deset měsíců války na Ukrajině stálo Rusko přes 25 miliard

Moskva
Aktualizováno

Válka na východě Ukrajiny stála Rusko během deseti měsíců 53 miliard rublů (25,6 miliardy korun). Uvádí se to ve zprávě nazvané „Putin. Válka”, kterou vypracovala skupina expertů s využitím materiálů shromážděných bývalým předákem ruské opozice Borisem Němcovem, zavražděným koncem února v Moskvě. O zprávě v úterý informovala na svém webu ruská tisková agentura RBK.

Foto: Host Photo Agency/RIA Novosti , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

V dokumentu se rovněž uvádí, že v srpnu 2014 na Ukrajině padlo minimálně 150 ruských vojáků, když pomáhali proruským separatistům zastavit ofenzivu ukrajinské armády. Dalších 70 pak zemřelo v lednu a v únoru letošního roku při prudkých bojích u východoukrajinského Debalceve.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva se podle RBK zabývá ztrátami ruského rozpočtu a armády vyplývajícími z ruské anexe ukrajinského Krymu a následné "účasti ve vojenské kampani" v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Hodnocení toho, kolik stojí Rusko válka s Ukrajinou, vypracoval ruský ekonom Sergej Alexašenko.

Zmíněných 53 miliard rublů jsou podle Alexašenka náklady na podporu dobrovolníků a povstalců a na provoz a údržbu techniky. Pokud jde o výdaje určené pro běžence z regionálních rozpočtů, od července loňského roku dosáhly 80 miliard rublů.

Kromě toho Alexašenko spočítal, že od anexe Krymu ruští občané přišli ze svých mezd o dva bilióny rublů a z úspor o 750 miliard rublů. Základ těchto výpočtů podle ekonoma vychází z dodatečného zvýšení cen o 5,5 procenta v důsledku západních sankcí vůči Rusku a odvetného embarga z ruské strany.

Kyjev chce biliónové reparace

Na 350 miliard dolarů (přes 8,5 biliónu Kč) odhadl Kyjev škody, jež přičítá ruskému vpádu do Donbasu. Stanici 5 kanal to řekl náměstek ministra hospodářského rozvoje a obchodu Oleksandr Borovyk.

Kyjev podle něj musí určit přesnou sumu a být připraven hájit své zájmy. „V nějakém stadiu Rusko zaplatí. Musíme to spočítat, musíme být připraveni a lobbovat všude, kde můžeme,“ prohlásil. Ukrajinské ztráty způsobené válkou na Donbasu srovnal s následky iráckého útoku na Kuvajt v roce 1991.

„Je to 350 miliard, protože když Irák napadl Kuvajt, následně rozhodli, že dluží 320 miliard. Když srovnáme, jak dlouho trvala tato agrese a jak dlouho trvá agrese proti nám, je to skoro srovnatelné,“ vysvětlil.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Střety na Donbasu začaly loni v dubnu a ani přes příměří z Minsku dosud neutichly. Rusko svou účast v konfliktu popírá, podle Kyjeva a Západu ale vyzbrojuje proruské povstalce a vysílá na Donbas i své vojáky.

Reklama

Související témata:

Související články

EU vojenskou misi na Ukrajinu nepošle

Evropská unie nevyšle na Ukrajinu mírové sbory, ačkoliv má obavy z dalších násilností na východě země. Vyplynulo to z jednání ukrajinského prezidenta Petra...

Výběr článků

Načítám