Hlavní obsah

Merkelová si stojí za rozhodnutím o nepřijetí Ukrajiny do NATO

Berlín

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová si stojí za rozhodnutími z roku 2008, kdy Severoatlantická aliance nenabídla Ukrajině členství. Agentuře DPA a deníku Bild to řekla mluvčí Merkelové. Ta rovněž uvedla, že bývalá dlouholetá šéfka německé vlády podporuje úsilí kancléře Olafa Scholze i mezinárodního společenství ukončit ruskou válku a ruské barbarství na Ukrajině.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová při vystoupení ve Spolkovém sněmu minulé úterý.

Článek

„Bývalá spolková kancléřka Angela Merkelová si stojí za rozhodnutími souvisejícími se summitem NATO v Bukurešti v roce 2008,” uvedla mluvčí Merkelové. Od summitu tehdy Ukrajina s Gruzií očekávaly harmonogram jejich přijetí, NATO ale tehdy bez časového upřesnění pouze konstatovalo, že obě země se jednou členy aliance stanou.

Přijeďte se podívat, co jste způsobili, pozval Zelenskyj Merkelovou a Sarkozyho do Buče

Válka na Ukrajině

Kancléřčina mluvčí reagovala i na zprávy z Buči v blízkosti Kyjeva, kde ukrajinská armáda objevila stovky těl zabitých civilistů. Kyjev tvrdí, že civilisty zavraždili ruští vojáci, Moskva záběry považuje za zmanipulované a zinscenované.

„S ohledem na zvěrstva, která se ukazují v Buči a dalších městech Ukrajiny, bývalá kancléřka plně podporuje veškeré úsilí spolkové vlády a mezinárodního společenství, které podporuje Ukrajinu a které chce ukončit ruské barbarství a ruskou válku proti Ukrajině,” dodala mluvčí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli řekl, že zve Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Buči, aby viděli, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám