Hlavní obsah

Merkelová sepíše paměti. Ale ne sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, kudy se budou ubírat její kroky v novém životě po 5860 dnech v čele německé vlády, zůstává Angela Merkelová skoupá na slovo. Nepřekvapí tudíž, že záměr napsat společně knihu neprozradila žena, jež před 16 lety začala osudově ovlivňovat chod věcí nejen ve Spolkové republice, nýbrž její nejbližší důvěrnice.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová (vlevo) s šéfkou své kanceláře Beate Baumannovou na snímku z roku 2017

Článek

„Nechce převyprávět celý svůj život,“ potvrdila časopisu Der Spiegel Beate Baumannová, její klíčová poradkyně a spoluautorka jejích některých projevů. „Ráda by vlastními slovy vysvětlila klíčová politická rozhodnutí a ohlédla se za svou životní cestou,“ upřesnila.

„Kancléřka a já nepochybujeme o tom, že knihu připravíme samy – bez profesionálních životopisců, bez historiků, bez novinářů,“ řekla Baumannová. Odhadla, že projekt si vyžádá dva až tři roky.

Náhoda tomu chtěla

S největší pravděpodobností se v knize objeví pasáže o událostech z ledna 1992. Merkelová tehdy hledala referentku. Přinutily ji k tomu okolnosti, protože se naprosto neočekávaně stala místopředsedkyní vládní křesťanské demokracie (CDU), jedinou zástupkyní kancléře Helmuta Kohla jako šéfa CDU.

IKEA vzdala hold odcházející Merkelové

Koktejl

Lothar de Maizière, poslední východoněmecký premiér, musel jako místopředseda odstoupit kvůli obvinění, že si zadal s tajnou službou Stasi, což dodnes popírá. Kohl, politický patron Merkelové, naléhavě hledal jiného Ossiho (Výchoďáka). A tak přes noc učinili „ze šedé myši šedou eminenci“, jak podotkl týdeník Der Stern – bez ohledu na to, že členský průkaz nevlastnila ještě ani dva roky. Jako referentku jí doporučil její stranický přítel Christian Wullf, pozdější německý prezident, tehdy 29letou Beatu Baumannovou, kterou znal z Junge Union, mládežnické organizace CDU.

Že by tykání?

Uchazečka musela přijet do Berlína, protože Merkelovou nepustila z bytu zlomenina nohy. „Tehdy mě potkalo dvojnásobné štěstí,“ vzpomíná. „To místo jsem nepotřebovala, takže jsem dorazila na pohovor naprosto uvolněná. A přijela jsem za někým, o kom jsem prakticky nic nevěděla, nebyla jsem a priori nijak ovlivněná.“ Merkelová na ni učinila dojem „nezvykle otevřené a hloubavé osoby“.

Merkelová se za svitu ohňů a zpěvu armády rozloučila s funkcí

Evropa

Spolu prošli dlouhou pouť, která vlastně neustále směřovala vzhůru: ministryně životního prostředí, generální tajemnice CDU, předsedkyně strany, šéfka poslanecké frakce ve Spolkovém sněmu – a kancléřka.

Baumannová dokázala ohlídat, až na nepatrné výjimky, že od její šéfky se nedostalo ven nic z toho, co se doma upeklo a mělo tam zůstat. „Fungovala jako výstražný systém. Nezahrnoval jenom události, ale především lidi – ministry, jejich náměstky, zemské premiéry a šéfy CDU. Někteří chtěli vystoupit z řady a stali se pro kancléřku buď rušivým prvkem, nebo hrozbou. Okamžitě je zachytil Baumannové radar, a pokud si nedali říct, čekalo je odstavení,“ cituje nedělník Bild am Sonntag zdroj s vazbami na nejužší kruh Merkelové.

Exkancléka a exšéfka její kanceláře úřad opustily společně. Krátce nato se sešly na večeři. Možná tehdy nastal čas, aby si konečně tykaly – ale kdoví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám