Hlavní obsah

Merkelová plní Hitlerův evropský sen, napsal maltský velvyslanec a skončil

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maltský velvyslanec pro Finsko rezignoval poté, co v příspěvku na Facebooku při příležitosti 75 let od konce druhé světové války napsal, že německá kancléřka Angela Merkelová dokončila to, co započal nacistický diktátor Adolf Hitler. Diplomat Michael Zammit Tabona svůj příspěvek obratem smazal, přesto ho stál místo. V pondělí na to upozornil server Welt.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Před 75 lety jsme zastavili Hitlera. Kdo teď zastaví Angelu Merkelovou? Ona naplnila Hitlerův sen! Ovládat Evropu,“ napsal ambasador Malty na Facebooku. Velvyslancem pro Finsko byl šest let přesto, že tam trvale nepobýval.

Tabona svůj příspěvek nijak dál nekomentoval ani nevysvětloval. O tom, co tím vlastně myslel, je tak možné jen spekulovat. Jako jedno z možných vysvětlení se nicméně nabízí to, že narážel na zásadní úlohu Německa v Evropské unii, kde faktický vliv Spolkové republiky po vystoupení Spojeného království ještě nadále vzrostl, respektive vzroste.

Maltský ministr zahraničí Evarist Bartolo už v neděli v rozhovoru pro deník Times of Malta označil Tabonův příspěvek za necitlivý. Německu přislíbil omluvu a dodal, že ministerstvo s okamžitou platností přijalo velvyslancovu rezignaci.

Třaskavá slova při choulostivém výročí

Michael Zammit Tabona svůj příspěvek umístil na Facebook v pátek, tedy v den 75. výročí konce druhé světové války, kdy si Evropa připomíná osvobození od okupace nacistickým Německem.

Na příspěvek Tabony, který už zmizel, upozornil maltský zákonodárce David Thake, když v neděli jeho příspěvek sdílel na Twitteru s komentářem, že je třeba Tabonu okamžitě nahradit.

Nyní již bývalý velvyslanec Malty pro Finsko se ke svému příspěvku na Facebooku zatím nijak nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám