Hlavní obsah

Mayová plánuje písemně zavázat spolustraníky, že nebudou brzdit brexit

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová chce při vyjednávání o brexitu předejít možným obstrukcím ze strany některých svých spolustraníků. Plánuje, že by konzervativci podepsali dokument, ve kterém by se zavázali, že budou hlasovat pro ukončení volného pohybu osob, odchod ze společného trhu a odchod z jurisdikce Evropského soudního dvora. Uvedl to ve čtvrtek list The Daily Mail s odvoláním za zdroje z Konzervativní strany.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Předsedkyně britské vlády Theresa Mayová

Článek

Jeden z vysoce postavených konzervativců uvedl, že by po odpůrcích odchodu z EU ve straně měl být požadován písemný souhlas s těmito třemi závazky, aby se nemohli přidat k opozici. Podpis dokumentu by také ztížil Sněmovně lordů zablokovat brexit.

Mayová chce maximálně upevnit svou pozici při vyjednávání o brexitu a prosadit jeho tvrdou variantu.

Dokument by měl být zveřejněn do čtrnácti dnů. Ministři odmítli listu říci, zda se bude týkat i nákladných penzí a bude-li v něm i závazek snížit čistou migraci na desítky tisíc lidí ročně.

Podle Daily Mailu se čeká, že by dokument mohl být použit také k odstranění mnoha závazků země z doby vlády předchozího premiéra Davida Camerona. Už ve středu Theresa Mayová nechala otevřené dveře pro zrušení závazku dávat 0,7 procenta příjmů státu na zahraniční pomoc.

Mayová v úterý překvapivě oznámila, že chce předčasné volby. [celá zpráva] Ve středu s návrhem souhlasilo 522 poslanců a jen 13 bylo proti. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Předseda labouristů Jeremy Corbyn v dolní sněmovně

Premiérka okamžitě zahájila předvolební kampaň, ve které varovala před „koalicí chaosu” vedenou labouristou Jeremy Corbynem, předsedkyní Skotské národní strany Nicolou Sturgeonovou a šéfem liberálních demokratů Timem Farronem. Současně odmítla účastnit se televizních debat s Corbynem.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová

Pro EU je klíčové zachování práv občanů 

O brexitu budou s Mayovou příští týden v Londýně jednat předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a vyjednavač EK pro brexit Michel Barnier. Mluvčí Evropské komise Mina Andreevová připomněla, že prioritou EU v jednáních budou práva evropských občanů.

„Chceme zajistit, že evropští občané v Británii a britští občané žijící v zahraničí v EU budou mít zachována svá práva,” uvedla.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Hlavní vyjednavač EU s Velkou Británií Michel Barnier

Komise a její předseda Juncker dali podle ní najevo, že práva občanů se nesmějí stát v jednáních předmětem výměnných obchodů. Za prioritu označuje zachování práv občanů EU v Británii, návrh Evropské komise o některých bodech nastávajícího jednání i upravený návrh politických vodítek pro jednání, uvedla ČTK, která má oba dokumenty k dispozici.

EU odstavuje britské firmy na vedlejší kolej

Představitelé Evropské komise v interní zprávě, kterou má k dispozici list The Financial Times a pod níž je i Barnierovo jméno, vyzývají bruselské úředníky, aby začali nabádat firmy se sídlem v Británii k přípravě na „právní důsledky” brexitu a k připomenutí potřeby „mít kancelář v EU”, pokud si chtějí uchovat povolení působit v Unii.

Jednotlivé úřady mají rovněž připravovat „odpojení” Británie od citlivých databází, které se týkají například boje proti zločinu či azylové politiky.

Úředníci britské soukromé firmy nemají připouštět k mnohamiliardovým kontraktům, aby se vyvarovali „zbytečným dodatečným komplikacím” ve vztahu s Británií. Tam, kde to bude právně možné, má Evropská komise a její specializované agentury už nyní při všech svých činnostech „brát v úvahu” skutečnost, že Británie se může stát do dvou let „třetí zemí”. Má se to projevit při výběru úředníků nebo při udělování miliard eur na výzkumné projekty či služby na základě přímých kontraktů.

Představitelé EU současně ujišťují, že nebudou zmrazeny unijní peníze odesílané prostřednictvím strukturálních a regionálních fondů, protože je spravují britské úřady, a ne přímo některá z unijních institucí.

Neveřejný dokument komise podle listu nastiňuje, jak bude Británie bezprostředně přicházet o peníze a vliv, i když jí zatím budou ponechána práva a závazky plynoucí z formálního členství.

Reklama

Výběr článků

Načítám