Hlavní obsah

Matovič podpořil Cichanouskou: Lukašenka běloruským prezidentem neuznáváme

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská republika neuznává Alexandra Lukašenka běloruským prezidentem, prohlásil slovenský premiér Igor Matovič. „To, co se stalo v Bělorusku, určitě nebylo demokratické, transparentní ani spravedlivé,” řekl po čtvrtečním setkání s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou v Bratislavě.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

V popředí slovenský premiér Igor Matovič a běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská

Článek

Matovič ubezpečil Cichanouskou o podpoře slovenské vlády běloruskému lidu. „Jsme připraveni i do budoucna stát se při běloruském lidu v boji za svobodu a demokracii. Věříme, že tak jako se to kdysi povedlo nám na Slovensku nebo v Československu, tak se to nakonec podaří i vám,” řekl Matovič.

Desetitisíce Bělorusů vyrazily do ulic. Policie proti nim použila vodní dělo

Evropa

Předseda slovenské vlády označil Cichanouskou za vzor pro mnohé ženy ve světě. „Je velmi těžké postavit se diktátorům. O to cennější je, když se diktátorovi postaví ženy a postaví se do čela boje proti útlaku,” dodal Matovič. Premiér připustil, že vláda bude diskutovat o možném stažení slovenského velvyslance z Minsku.

Cichanouská poděkovala za podporu ze strany Slovenska. „Moc si ceníme podpory v podobě studentských programů a humanitárního koridoru. Jsme za ni moc vděční,” řekla. Vůdkyni běloruské opozice přijala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Svjatlana Cichanouská (vlevo) po boku slovenské prezidentky Zuzany Čaputové

Na právě probíhající bezpečnostní konferenci Globsec převzala Cichanouská a bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg Česko-slovenskou transatlantickou cenu svobody udělovanou za mimořádné zásluhy o rozvoj demokracie a podporu lidských práv. Cenu uděluje každým rokem Globsec a česká euroatlantická rada Jagello 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám