Hlavní obsah

Masivní bombardování a humanitární katastrofa. Město Černihiv volá o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Černihiv čelí systematickému ostřelování a bombardování, píše agentura Unian s odvoláním na slova starosty Vladislava Atrašenka. Infrastruktura města je zcela zničena. Nejde elektřina, teplo, lidé nemají vodu, popisuje starosta. Je to podle jeho slov absolutní humanitární katastrofa. Město naléhavě žádá o pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zničený Černihiv

Článek

„V Černihivu pokračuje necílené dělostřelecké ostřelování obytných čtvrtí, při kterém umírají desítky civilistů. Bombardování je srovnatelné s nacistickým bombardováním v roce 1943,“ tvrdí starosta.

Vybombardována byla podle jeho slov místní nemocnice. „Neexistuje lékařská pomoc. Lidé leží na chodbách při teplotě 10 stupňů,“ popisuje. Tvrdí, že nebyl zajištěn humanitární koridor. „ Ze Lvova nebo Ivano-Frankivska se situace jeví asi jinak, ale u nás ve městě jde o čas. Věnujte nám pozornost,“ vyzval ukrajinské úřady.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek z bombardovaného Černihivu

Při ruském ostřelování ukrajinského města Černihiv přišli v sobotu o život civilisté, včetně občana Spojených států, oznámil na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní policii. Ta počet obětí ani po několika hodinách neupřesnila. Deník The New York Times (NYT) s odkazem na ukrajinské činitele uvádí, že americkou obětí je 68letý muž jménem James Whitney Hill. V Černihivu byl se svojí ukrajinskou partnerkou, která se léčila v místní nemocnici.

Před válkou ve městě žilo asi 280 tisíc obyvatel, nyní je v obležení ruských jednotek a mnozí lidé se odsud marně snaží uprchnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám