Hlavní obsah

Máme úkol navracet, řekl Putin a přirovnal se k Petru Velikému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek přirovnal k caru Petru Velikému, který vládl na přelomu 17. a 18. století. Stejně jako on prý musí nynější vedení Ruska upevňovat moc a snažit se navrátit tehdejší území.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se na setkání s mladými podnikateli rozhovořil o caru Petru Velikém.

Článek

„Petr Veliký vedl 21 let severní válku. Mohlo by se zdát, že se během ní snažil něco násilně odtrhnout od Švédska. Ale on nic neodtrhával, on to navracel,“ řekl Putin podle ruskojazyčné redakce BBC při setkání s mladými podnikateli na moskevském výstavišti VDNCH.

Dodal, že je „naším údělem navracet a upevňovat“. Podle serveru NY Times se v tu chvíli opřel v křesle a úsměvem naznačil, že totéž nyní dělá ve válce na Ukrajině, aniž by konflikt samotný zmínil.

„I na nás zřejmě připadl úkol navracet a upevňovat,“ řekl.

Připomněl, že když Petr založil město Petrohrad, žádná z evropských zemí jej neuznala jako ruské.

Město bylo založeno na bažinatém území mezi Ladožským jezerem a ústím řeky Něvy do Baltského moře, které car zabral v konfliktu se Švédskem.

Putin získá moc nad veškerými úsporami Rusů, schválila Státní duma

Evropa

V únoru Putin na Ukrajině rozpoutal válku, podle svých slov s cílem zemi denacifikovat. V roce 2014 obsadilo Rusko ukrajinský Krym.

Ruská státní televize před Putinovým vystoupením odvysílala u příležitosti 350. výročí carova narození dokument o Petru Velikém.

V něm byl podle agentury Reuters panovník zobrazen jako silný vojevůdce, který značně rozšířil ruské území na úkor Švédska a Osmanské říše díky modernizacím provedeným v armádě a vytvoření pravidelného námořnictva.

Reklama

Výběr článků

Načítám