Hlavní obsah

Malý sedmdesátník Charlie, bouřlivák Harry, popíjející královna matka. Farage tepal královskou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney/Londýn

Šéf britské Strany pro brexit Nigel Farage v sobotním projevu na konferenci pravicových aktivistů v Austrálii zaútočil na některé členy britské královské rodiny. Informoval o tom list The Guardian. Farage se kupříkladu vysmíval ekologickým iniciativám prince Charlese nebo řekl, že princ Harry je méně populární poté, co si vzal za ženu Meghan.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Nigel Farage na záběru z června 2019.

Článek

Na milost vzal Farage jen současnou královnu Alžbětu II., která je podle něj „úžasnou a inspirativní ženou“. Britové podle něho mají „zatracené štěstí“, že je jejich královnou.

Pak se pustil do jejího syna prince Charlese: „Co se týče jejího syna, co se týče malého Charlieho a změny klimatu – ach jo, ach jo, ach jo. Vše, co k tomu mohu říci, je to, že malý Charlie je nyní po sedmdesátce – ať královna žije dlouho, dlouho, dlouho. A když chci, aby královna žila dlouho, aby se malý Charlie nestal králem, chci, aby malý Charlie žil ještě déle a (jeho syn) William navždy, aby se Harry nestal králem.“

The Guardian ale připomíná, že princ Harry, druhorozený syn prince Charlese, je nyní v pořadí následníků trůnu až šestý. Přednost před ním mají všechny tři Williamovy děti.

Kritika prince Harryho

Zejména Harryho si vzal Farage na paškál. Akceptoval ho pouze jako vojáka. Když se ale princ seznámil se svou současnou ženou, ztratil podle Farage popularitu. Harryho označil za „chlapáka, bouřliváka, co se dostává do šlamastyky, co na rozlučku se svobodou přichází v nepatřičném oblečení, který moc pije a dělá pěkný čurbes“. Šéf Strany pro brexit narážel na některé Harryho eskapády z minulosti, kdy v roce 2005 přišel na večírek oblečený v nacistické uniformě.

„Ale pak je to britský důstojník, odvedl svůj díl práce v Afghánistánu. Byl nejpopulárnějším z královské rodiny u mladší generace za posledních sto let,“ dodal Farage. „No a pak potkal Meghan Marklovou a vše spadlo,“ dodal.

Foto: Chris Allerton, ČTK/AP

Oficiální snímek britské královské rodiny z křtu Archieho Harrisona.

Vysmíval se také rozhodnutí Harryho a jeho manželky Meghan mít jenom dvě děti kvůli obavám o životní prostředí. Je to podle něho „nepodstatné vzhledem k tomu, že na Zemi je v současnosti 2,6 miliardy Číňanů a Indů“.

Farage se pustil i do zesnulé Elizabeth Bowes-Lyonové, královny matky. Ta podle něj jen „popíjela gin a kouřila jednu za druhou“.

Nejde o první případ, kdy Farage dal najevo svou nelibost vůči některým členům britské královské rodiny, píše The Guardian. V roce 2008 byl například jediným europoslancem, který netleskal Charlesovu projevu o změnách klimatu a nechal se slyšet, že princovi poradci jsou „v nejlepším případě naivní a hloupí“.

Na sobotní konferenci v Sydney Farage před asi pěti stovkami lidí mluvil také o brexitu a o údajné předpojatosti médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám