Hlavní obsah

Maďarský extremista senior zastřelil policistu ze vzdálenosti z několika decimetrů

– Budapešť

Osmasedmdesátiletý pravicový extremista István Győrkös zastřelil policistu zasahujícího v jeho domě automatickou puškou AMD 65 ze vzdálenosti 30 až 80 centimetrů. Tento údaj zveřejnila prokuratura v pondělí před nadcházejícím odvolacím řízením. Győrkös byl letos v červnu odsouzen k doživotí.

Foto: MTI

Maďarská protiteroristická jednotka TEK

Článek

Šestadvacátého října 2016 provedli policisté domovní prohlídku v obci Bőny na severozápadě Maďarska v domě důchodce, který se netajil sympatiemi k extremistickým hnutím. „Důchodcova manželka varovala policisty, že její muž je rozčilený a může to špatně skončit. Pak ale pustila do domu tři policisty. Győrkös zahájil palbu a zasáhl do hlavy šestačtyřicetiletého policistu Pétera Pálvölgyiho, který byl na místě mrtev,“ uvedl deník Blikk.

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarská policie zadržela podezřelého z bombového útoku (video je bez zvuku)Video: Maďarská policie

Při následné přestřelce byl důchodce zraněn a poté ho zadrželi členové přivolaného protiteroristického komanda TEK. Győrkös stál začátkem 90. let u zrodu neonacistického hnutí Přední linie. Policisté hledali v domě zbraně a výbušniny, které mohly souviset s výbuchem v Budapešti ze září 2016.

Atentátník tehdy uložil podomácku vyrobenou výbušninu do podloubí domu na bulváru Teréz v centru Budapešti. Odpálil ji na dálku, když kolem procházela dvoučlenná policejní hlídka. Exploze vážně zranila 23letou policistku a jejího 26letého kolegu. Pachatel byl později dopaden a odsouzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám