Hlavní obsah

Za vraždu policisty dostal maďarský pravicový extremista doživotí

Právo, Ivan Vilček, Budapešť
Budapešť

Soud v maďarském městě Szombathely odsoudil v pátek pravicového extrémistu Istvána Győrköse (79) k doživotnímu trestu za vraždu policisty. Rozsudek zatím není pravomocný. Győrkös stál začátkem 90. let u zrodu neonacistického hnutí Přední linie. Šestadvacátého října 2016 v obci Bőny na severozápadě Maďarska zastřelil policistu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Győrkös začal střílet z nelegálně držené zbraně, když se policisté pokusili vykonat domovní prohlídku v jeho domě,“ uvedla agentura MTI. „Během procesu bylo prokázáno, že vražedná střela vyšla ze zbraně, kterou zadrželi policisté u Győrköse,“ uvedl soudce Roland Varga v odůvodnění rozsudku.

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarská policie zadržela podezřelého z bombového útoku (video je bez zvuku)Video: Maďarská policie

Policie chtěla udělat razii v rodinném domě v rámci akce zamřené na extremistické skupiny. Győrkös začal střílet a zasáhl do hlavy 46letého policistu Pétera Pálvölgyiho. Starší muž vystřelil celkem šestkrát. Při následné přestřelce byl Győrkös zraněn, poté ho zadrželi členové protiteroristického komanda TEK.

Policisté hledali v domě zbraně a výbušniny, které mohly souviset s výbuchem v Budapešti, který se odehrál v září téhož roku. Pachatel uložil podomácku vyrobenou výbušninu do podloubí domu na bulváru Teréz v centru Budapešti. Odpálil ji na dálku, když kolem procházela dvoučlenná policejní hlídka. Exploze vážně zranila 23letou policistku a jejího 26letého kolegu. Pachatel byl později dopaden a odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám