Hlavní obsah

Maďarsko vyhlásilo stav válečné hrozby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda vyhlásila od půlnoci z úterý na středu stav válečné hrozby. „Tato válka znamená průběžnou hrozbu pro Maďarsko, ohrožuje fyzickou bezpečnost, ale je také hrozbou pro bezpečné dodávky energií pro hospodářství a rodiny,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Maďarský ministerský předseda zdůraznil, že k vyhlášení stavu válečné hrozby využila vláda právo zakotvené v maďarské ústavě.

„Kabinet složil v úterý slib a začal okamžitě pracovat, protože v sousední zemi zuří válka. Je to válka, jejíž konec zatím nikdo nevidí,“ zdůraznil Orbán.

Dodal, že bruselské protiruské sankce vedou podle něj k obrovskému ekonomickému rozvratu a drastickému zvyšování cen. „Svět stojí na prahu hospodářské krize,“ dodal.

Unijní sankce vůči Moskvě se lámou opět na Orbánovi

Zahraniční

Zavedení stavu válečné hrozby odůvodnil tím, že kabinet potřebuje za této situace manévrovací prostor a okamžitou akceschopnost.

„Podobně jako v případě stavu nouze v čase koronavirové pandemie umožňuje stav válečné hrozby okamžitě reagovat a všemi možnými prostředky chránit Maďarsko a maďarské rodiny. Maďarsko musí zůstat mimo tuto válku,“ konstatoval maďarský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám