Hlavní obsah

Maďarsko musí zaplatit rodinám za segregaci romských dětí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský nejvyšší soud tento týden potvrdil rozsudek nižší instance, že 60 rodin romských dětí má nárok na odškodnění za rozdělení tříd na romské a neromské v místní škole v obci Gyöngyöspata 90 kilometrů severovýchodně od Budapešti. Rodiny dostanou odškodnění ve výši 99 milionů forintů (7,7 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K segregaci mělo docházet v letech 2004 až 2017. Podle výpovědi místních se romským dětem nedostávalo vzdělání na patřičné úrovni, když třídy v místní základní škole byly rozděleny na romské a neromské. Romské děti nepustili na školní maškarní ples, nemohly jet na školní výlet a nemohly se zúčastnit ani hodin informatiky s odůvodněním, že to stejně nepochopí.

Maďarsko zaplatí miliony v rámci odškodnění za segregaci romských dětí

Evropa

Poslanec vládní strany Fidesz László Horváth označil rozhodnutí soudu za nespravedlivé. „Je velká škoda, že soud neschválil místo finančního odškodnění kompenzaci ve formě speciálních kurzů pro tyto děti,“ uvedl.

Maďarský premiér Viktor Orbán v lednu 2020 v souvislosti s tímto případem upozornil, že není zcela jasné, co patří do kategorie segregace. „Pokud někoho zařadí do třídy na základě etnického původu, je to segregace. Pokud tento krok učiní na základě schopností žáka, o segregaci se nejedná,“ uvedl Orbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám