Hlavní obsah

Maďarka porodila na ulici, pomohl jí meteorolog

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Žena z třetího budapešťského obvodu porodila v neděli zdravého syna přímo na ulici a v silném mrazu. Při porodu jí asistoval 52letý invalidní důchodce, bývalý meteorolog Péter Hiesz. Agenturu MTI o tom informoval mluvčí záchranářů Pál Gyorfi.

Článek

U ženy se jednalo o šesté těhotenství, takže jako zkušená matka vycítila, že už má porodní bolesti. Snažila se dostat na železniční nádraží, aby zavolala sanitku. To už nestihla a zazvonila u domu, kde ji zastihly největší bolesti. Otevřel jí muž, který zavolal sanitku.

Žena však začala rodit a bývalému meteorologovi nezbylo nic jiného, než asistovat u porodu. Při porodu za těchto podmínek dokonce nastala komplikace, když se dítě snažilo dostat na svět zadečkem dopředu.

Hiesz po celou dobu po telefonu konzultoval se záchranáři, kteří mu radili, jak postupovat. „Nestačil jsem se ani bát, jak šlo všechno rychle. Vylekalo mě však, když dítě po narození nezaplakalo. Záchranáři mi poradili, že ho mám poplácat po zadečku, a vše bylo v pořádku,“ uvedl invalidní důchodce. Do příjezdu záchranářů chránil muž novorozeně před podchlazením vlastním pulovrem, který svlékl ze sebe.

Podle lékařů jsou dítě i matka v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám