Hlavní obsah

Lukašenko: Použití jaderných zbraní na Ukrajině je nepřijatelné, protože je to vedle nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko nečekal, že se válka na Ukrajině potáhne tak dlouho. Uvedl to v rozhovoru pro AP. Bělorusko podle něj dělá všechno, co je v jeho silách, aby pomohlo válku na Ukrajině ukončit, snahu o mír ale prý hatí Kyjev svým nezájmem o mírová jednání. V rozhovoru také Lukašenko odmítl použití jaderných zbraní na území Ukrajiny, a to z důvodu, že je to blízko Běloruska.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Běloruský autoritářský lídr Alexandr Lukašenko

Článek

„Použití jaderných zbraní na Ukrajině je pro nás nepřijatelné, protože je to hned vedle nás – nejsme za oceánem jako Spojené státy,“ řekl Lukašenko pro agenturu AP.

„Zda je jaderného útoku Rusko schopné, nebo ne, je otázka, kterou musíte položit ruskému vedení,“ poznamenal také.

Lukašenko přišel s další absurditou: Za masakr v Buči můžou Britové

Válka na Ukrajině

„Jakoukoli válku kategoricky považujeme za nepřijatelnou. Udělali jsme a dál děláme všechno pro to, aby válka nebyla. Právě díky mé maličkosti začala jednání mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl Lukašenko.

„Ale proč Ukrajina, na jejímž území de facto válka probíhá, máme tam vojenskou operaci, umírají lidé – proč Ukrajina na těchto jednáních nemá zájem?“ dodal.

Lukašenko od počátku války stojí pevně na straně ruského prezidenta Vladimira Putina, Minsk dokonce poskytl své území a základny ruským vojskům a letectvu jako zázemí k útokům proti Ukrajině. Západ proto zemi pokládá za stranu válečného konfliktu a na Bělorusko uvalil sankce.

Autoritářský vládce Běloruska ale v rozhovoru trval na tom, že konflikt vypukl proto, že Ukrajina „Rusko provokovala“, což tvrdí od počátku invaze. Po setkání s ruským prezidentem Putinem začátkem března řekl, že Kyjev plánoval napadnout Bělorusko a že ruský vpád tomuto útoku zabránil. Žádné důkazy ale nepředložil.

Do války na Ukrajině by se brzy mohlo zapojit Bělorusko, varuje tajná služba

Válka na Ukrajině

Na otázku, jak hodnotí postup ruských jednotek na Ukrajině, se Lukašenko vyjádřil v intencích Moskvy.

„Nejsem do problematiky zasvěcen natolik, aby mohl říct, zda jde vše podle plánu, jak tvrdí Rusové a jak to cítím i já sám. Chci ale znovu zdůraznit, že se zdá, že se tato operace protahuje,“ uvedl.

Část ruských vojsk vtrhla v počátečních fázích agrese na sever Ukrajiny právě z běloruského území, invazi předcházelo rozsáhlé společné cvičení Běloruska a Ruska na běloruském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám