Hlavní obsah

Londýn ví, jak nahradí irskou pojistku v brexitové dohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Velká Británie předala ve středu Evropské komisi dlouho očekávaný písemný návrh na změny v brexitové dohodě. Týkají se takzvané irské pojistky, která je součástí textu. Londýn navrhuje odstranění tohoto problematického bodu, kvůli němuž dohoda opakovaně neprošla dolní komorou britského parlamentu.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Pojistka má být nahrazena jinými opatřeními, která ale podle britské vlády nepovedou k celním kontrolám a vzniku fyzické celní infrastruktury.

Podle serveru televize Sky News chce britská vláda pojistku nahradit směsicí kontrol v přístavech v Irském moři a mimo irsko-severoirskou hranici. Plán počítá mimo jiné s tím, že Severní Irsko, které je součástí Spojeného království, by nezůstalo v celní unii s EU, ale po dobu čtyř let by setrvalo v unijním jednotném trhu pro zemědělské a průmyslové zboží.

Evropská komise tvrdí, že „návrhy objektivně prozkoumá“.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v telefonickém rozhovoru s britským ministerským předsedou Borisem Johnsonem uznal pokrok v částech nového brexitového návrhu. Problémy s budoucím režimem na hranici Irska a Severního Irska a náhrada za takzvanou irskou pojistku přetrvávají a bude je nutné dále řešit.

Johnson na konferenci Konzervativní strany prohlásil, že jedinou alternativou k jeho plánu je odchod bez dohody. Spojené království je podle jeho slov připraveno opustit Evropskou unii k 31. říjnu a kabinet nebude jednat o dalším odkladu.

Pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem nebude, celní kontroly ano, řekl Johnson

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám