Hlavní obsah

Pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem nebude, celní kontroly ano, řekl Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson popřel, že by mezi Irskem a Severním Irskem měla vzniknout pevná hranice. Dodal ale, že se po odchodu Spojeného království z EU budou provádět celní kontroly zboží přicházejícího z Irska, řekl v úterý BBC. Nemá však jít o síť celních stanovišť vzdálených pět až deset kilometrů od hranice, jak se spekulovalo.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský předseda vlády Boris Johnson

Článek

„Suverénní sjednocená země musí mít jednotné celní teritorium,“ řekl Johnson stanici BBC, ale odmítl sdělit detaily, kde a jak mají celní kontroly probíhat. Opět zopakoval, že Velká Británie opustí EU 31. října ať s dohodou, nebo bez ní.

Zpravodaj BBC Iain Watsen uvedl s odvoláním na uniklé podrobnosti z návrhu, že vláda souhlasí s nutností celních kontrol, ale nebudou se provádět hned na hranici.

Podle irské zpravodajské společnosti RTÉ v rámci jednání o nahrazení pojistky Londýn navrhl vytvoření sítě ”celních center”, která by se nenacházela přímo na hranici, ale zhruba deset kilometrů od ní na té či oné straně. RTÉ neuvedla, zda tento bod bude součástí definitivního britského plánu, její informace ale nasvědčují tomu, že jde o klíčový prvek předběžných dokumentů, které britští vyjednavači předložili ve druhé polovině září.

Vláda připravuje upravený text dohody o brexitu 

Zdroje z vlády sdělily stanici BBC v pondělí v noci, že se připravuje text upravené dohody o brexitu a podrobnější plány budou zveřejněny v následujících dnech. BBC dodala, že někteří členové Evropské komise se postaví ke změnám nepřátelsky.

Johnson zareagoval i na tyto informace: „Jestli chápu správně to, co jsem viděl z reakcí z Bruselu a Dublinu, nemluví se o návrzích, které skutečně budeme předkládat, mluví se o nějakých věcech, které dorazily dříve.” Opakovaně odmítl, že by kontrolní stanoviště nedaleko irské hranice měla být zahrnuta v oficiální vyjednávací pozici. Únik informací podle něj „zbytečně zkresluje to, co navrhujeme”.

Zdůraznil, že podrobnosti návrhu zveřejní, až bude předložen Bruselu, a že to bude „velmi dobrá nabídka“, které změní situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám