Hlavní obsah

Loď s migranty hledá marně přístav

Právo, DPA, vpl

Nejméně 78 migrantů, kteří utíkají z Libye do Evropy, uvázlo na moři, protože žádný přístav v zemích Evropské unie jim nedal povolení zakotvit. V úterý to potvrdila Safa Msehliová, mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tato skupina migrantů vyplula z Libye před třemi dny a v neděli ji zachránila německá obchodní loď MV Marina ve Středozemním moři,“ sdělila podle televize ZDF Msehliová.

Plavidlo však stále nemá oprávnění kotvit v žádném přístavu. Mluvčí znovu vyzval Evropskou unii, aby pro tyto lidi vytvořila jasný a bezpečný mechanismus vylodění.

Sophia skončila

Loď se stala čtvrtým plavidlem, které vyrazilo z Libye do Evropy za méně než týden, sdělila IOM. Jedna z nich se dostala do přístavu na Maltě, kde ji umístili do karantény kvůli koronavirové epidemii, zatímco druhá se doplavila na italský ostrov Lampedusa a třetí zadrželi a vrátili zpět příslušníci libyjské pobřežní stráže.

V posledních letech Evropská unie navázala spolupráci s libyjskou pobřežní stráží s cílem zastavit příliv migrantů.

Řecko přesouvá stovky migrantů na pevninu

Zahraniční

Počátkem tohoto roku se EU dohodla na ukončení operace Sophia, námořní mise ve Středozemním moři, která se zaměřila na boj proti pašerákům migrantů – a na zahájení nové, jež se víc zaměří na uplatňování zbrojního embarga vůči Libyi.

Operaci Sophia spustili v roce 2015 v době velké migrační vlny ze severní Afriky do Evropy. Cílem akce bylo zakročit proti převaděčům a uplatnit embargo na obchod se zbraněmi s Libyí.

Focus: Berlín přijal „děti“. Chtěl ale jiné

Kvůli sporům o přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi EU a tvrzení, že operace jen povzbuzuje převaděče, Itálie loni zablokovala vyslání dalších lodí.

Mise, jejíž mandát skončil v březnu, následně fungovala výhradně s využitím letadel a dronů.

Humanitární organizace zneužily dobré vůle německé vlády, když úplně ignorovaly její požadavky pro převzetí dětí z uprchlických táborů na řeckých ostrovech Lesbos, Samos a Chios, napsal týdeník Focus.

V táboře na řeckém ostrově Chios se vzbouřili migranti

Evropa

V březnovém usnesení vlády, které má časopis k dispozici, se píše, že Německo se ujme „dětí, které buď kvůli závažným onemocněním naléhavě potřebují lékařskou péči, anebo jsou bez doprovodu a je jim méně než 14 let, převážně dívky“.

V Hannoveru však v polovině dubna přistálo letadlo se 47 nezletilými. Převažovali mezi nimi zdraví mladí chlapci, jejichž skutečný původ a věk nelze kvůli chybějícím dokumentům ověřit. Dívky byly jen čtyři.

„Humanitární ohledy berlínské vlády byly očividně zneužity. Její přání při výběru dětí v Řecku nebral nikdo vážně,“ uzavřel Focus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám