Hlavní obsah

Loď s kukuřicí z Ukrajiny zmizela ve Středozemním moři

Loď Razoni, která se na začátku srpna jako vůbec první vydala z Oděsy s nákladem kukuřice, zmizela ve východní části Středozemního moře. Náklad byl podle ukrajinských úřadů několikrát přeprodán a už tři dny se neví, kde teď plavidlo je. Informovala o tom v pondělí s odvoláním na ukrajinskou ambasádu v Libanonu agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři v Turecku kontrolují ukrajinské obilíVideo: Reuters

 
Článek

Loď Razoni plující pod vlajkou Sierry Leone měla na palubě 26 000 tun kukuřice určené ke krmení kuřat. Byla vůbec první nákladní lodí, která opustila oděský přístav od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Loď kontrolovalo turecké ministerstvo obrany, aby se ujistilo, že neveze zbraně nebo jiný náklad než dohodnuté zemědělské produkty.

Mířila původně do Libanonu, ale tamní zákazník odmítl kukuřici převzít kvůli mnohaměsíčnímu zpoždění dodávky.

Z Oděsy vyplula první loď s ukrajinským obilím

Evropa

Podle AP posádka vypnula před třemi dny monitorovací zařízení a pozici plavidla není možné určit. Naposledy bylo zaznamenáno ve Středozemním moři východně od Kypru.

Prodáno několikrát 

„Nemáme informaci o pozici lodě ani o tom, kam je určen její náklad. Zjistili jsme, že byl několikrát přeprodán. Nejsme odpovědní za loď ani za náklad, zejména ne od chvíle, kdy opustila Ukrajinu,“ uvádí se v prohlášení ukrajinské ambasády.

Z Ukrajiny vypluly další dvě lodě, jedna veze kukuřici, druhá pšenici

Zahraniční

AP píše, že není jasné, zda důvodem vypnutého zařízení pro lokalizaci není to, že loď míří do Sýrie. Damašek je spojencem Ruska, které Ukrajina viní z převozu obilovin ukradených Ukrajině. Západ na Sýrii uvalil sankce kvůli válce, která trvá od roku 2011.

Foto: Mehmet Caliskan, Reuters

Nákladní loď Razoni na snímku z 3. srpna poblíž Istanbulu

„Náš úkol byl otevřít přístavy pro nákladní lodě s obilím, to jsme udělali,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské velvyslanectví v Bejrútu. Podle něj zatím z Ukrajiny vyplulo 16 lodí s více než 450 000 tunami zemědělských produktů.

V ukrajinských přístavech podle mluvčího OSN Stéphana Dujarrice čeká na pokyn k odplutí už 27 naložených lodí. Nejmenovaný turecký činitel v pondělí agentuře Reuters sdělil, že z ukrajinských přístavů nyní – po úspěšné cestě Razoni z Oděsy a inspekci u Bosporu – mohou vyplout místo jedné až tři nákladní lodě denně.

Kromě kukuřice, jíž zatím „odjelo“ nejvíce, jsou nejčastějším nákladem sojové boby, slunečnicový olej a slunečnicový šrot. Část vyvážených produktů je určena na krmení zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám