Hlavní obsah

Rusko za agresi vůči Ukrajině zaplatí vysokou cenu, shodli se lídři zemí EU

– Brusel

Rusko v případě další agrese vůči Ukrajině zaplatí vysokou cenu v podobě ekonomických sankcí koordinovaných s mezinárodními partnery. Shodli se na tom ve čtvrtek prezidenti a premiéři zemí Evropské unie, kteří vyzvali Moskvu k okamžitému zmírnění napětí ve vztahu k sousední zemi.

Foto: Pool, Reuters

Odcházející český premiér Andrej Babiš a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na čtvrtečním summitu v Bruselu

Článek

Zároveň vyzvali k obnovení diplomatických jednání obou států zprostředkovaných Německem a Francií ve formátu takzvané Normandské čtyřky.

Evropští politici už v posledních dnech v souvislosti s hromaděním ruských vojsk poblíž Ukrajiny adresovali Moskvě varování, že případná invaze by ji přišla draho.

„Jakákoli další vojenská agrese vůči Ukrajině bude mít masivní následky,“ shodl se summit, aniž by upřesnil konkrétní možná opatření.

Ruský soud mimoděk usvědčil Putina ze lži. Rozsudek rychle zmizel

Evropa

Zvláště lídři zemí východního křídla EU před čtvrtečním jednáním mluvili o tom, že sedmadvacítka musí mít připraveny sankce, jejichž odstrašující efekt by Rusko od vpádu na Ukrajinu odradil.

„Musíme udělat vše pro to, abychom zabránili nejhoršímu scénáři, který nemůžeme vyloučit,“ prohlásil před jednáním litevský prezident Gitanas Nauseda. Podle něj Ukrajina a další země na východě Evropy „pravděpodobně čelí nejnebezpečnější situaci za posledních 30 let“. Podobně se vyjádřil slovenský premiér Edurad Heger, podle něhož „je důležité preventivně nastavit parametry“ a zároveň postupovat v koordinaci s USA.

„Nebudeme dělat kompromisy.“ NATO Rusům odmítá zaručit, že nepřibere Ukrajinu

Evropa

Konkrétní kroky již unijní diplomacie připravuje, diplomaté hovoří o postizích určitých ekonomicky významných sektorů včetně bankovnictví. Sedmadvacítka však není v názoru na některé sankce jednotná. Pobaltské státy a Polsko například požadují zablokování plynovodu Nord Strem 2, s tím však nesouhlasí Německo, které má mít z projektu ekonomický prospěch

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám