Hlavní obsah

Ruský soud mimoděk usvědčil Putina ze lži. Rozsudek rychle zmizel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostov nad Donem

Soud s korupčníkem v Rostově na Donu zřejmě nepřímo a nechtěně usvědčil ruské politické špičky včetně prezidenta Vladimira Putina ze lži. Shledal totiž vinným manažera proviantu, zodpovědného za zásobování ruských jednotek na východě Ukrajiny. Tam ale oficiálně ruská armáda vůbec nepůsobí a nemá tam co dělat. Upozornily na to mimo jiné servery The Moscow Times nebo Rádio Svoboda.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Článek

„Předmětné potraviny byly určeny k zaslání jednotkám v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice,“ stálo v rozsudku rostovského soudu, který byl zveřejněn na webu, později byl ale stažen.

Zmíněné samozvané republiky jsou separatistické regiony na východě Ukrajiny, které tíhnou k Rusku a Kreml je podporuje, byť to oficiálně popírá. Od vypuknutí války na Ukrajině v roce 2014 separatisté bojují s ukrajinskou armádou. A soud při usvědčení šmelináře nedopatřením ukázal, že ukrajinští vojáci nebojují jen s povstalci, ale i s ruskou armádou.

„Nebudeme dělat kompromisy.“ NATO Rusům odmítá zaručit, že nepřibere Ukrajinu

Evropa

Kreml zveřejnění listopadového rozsudku podle Moscow Times označil za chybu a zopakoval tvrzení, že ruští vojáci v Donbasu nejsou. Moskva trvá na tom, že pokud nějací Rusové na Ukrajině bojují, dělají to v osobním volnu a z přesvědčení, nikoliv na rozkaz.

Podle Rádia Svoboda se měl rozsudek týkat 1300 tun zásob pro 26 tisíc ruských vojáků. Odsouzeným měl být zástupce regionálního manažera společnosti Technologija V. N. Zabulajev. Provinit se měl uplácením armádního epidemiologa. Šlo o úplatek ve výši 990 tisíc rublů, tedy asi 300 tisíc korun, a Zabulajev za to dostal pět let vězení.

Rusko oznámilo Američanům, jak si to představuje s Ukrajinou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám