Hlavní obsah

„Nebudeme dělat kompromisy.“ NATO Rusům odmítá zaručit, že nepřibere Ukrajinu

– Kyjev • Aktualizováno

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg odmítl požadavky Ruska na poskytnutí záruk, že se Ukrajina nepřipojí k NATO. Stoltenberg to řekl novinářům po čtvrtečním jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Moskva tvrdí, že by připojení Ukrajiny k NATO ohrozilo ruskou národní bezpečnost.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Nebudeme dělat žádné kompromisy ohledně práva Ukrajiny zvolit si svou vlastní cestu, nebudeme dělat žádné kompromisy ohledně práva NATO bránit a chránit všechny spojence a nebudeme dělat žádný kompromis ohledně partnerství NATO s Ukrajinou,” řekl Stoltenberg po schůzce se Zelenským v Bruselu.

Putin evropským politikům: Chci jasný závazek, že se NATO nerozšíří na východ

Zahraniční

Zelenskyj řekl, že Rusko svým jednáním v posledních letech samo Ukrajinu tlačí k připojení k západní alianci.

"Od roku 2014, od začátku války (na východě Ukrajiny), tlačí Rusko Ukrajinu k NATO a dnes má nakročeno k tomu vydláždit složitou cestu k jejímu přistoupení," řekl Zelenskyj. V zájmu aliance je podle něj v tuto chvíli stát za Ukrajinou, protože kdyby Rusko zaútočilo, bylo by NATO zataženo do konfliktu, ať už se mu to líbí, nebo ne. "Pokud naše armáda neobstojí, bude to mít následky pro všechny členské státy NATO, protože Ukrajina je předsunutou hlídkou," řekl Zelenskyj.

Rostoucí napětí

Na rusko-ukrajinské hranici už týdny roste napětí. Ukrajinští představitelé s odkazem na zpravodajské služby tvrdí, že Rusko na začátek nového roku – zřejmě na leden – chystá invazi na Ukrajinu. Stejné podezření ale vyslovují i Američané a Evropská unie.

Moskva trvá na tom, že se jedná o provokace, a opakuje, že přesuny vojáků u společné hranice na ruském území jsou cvičením, do kterého nikomu ze zahraničí nic není.

Evropa podpoří Ukrajinu, vzkázal Borrell Moskvě

Evropa

O tom, že se skutečně něco děje a napětí stoupá, svědčí na jedné straně pohrůžky Západu, že v případě ruské agrese vůči Ukrajině uvalí na Rusko drtivé sankce, na straně druhé požadavky ruského prezidenta Vladimira Putina na smluvní závazek o nerozšiřování NATO o Ukrajinu.

Ukrajinský parlament navíc v úterý schválil cvičení cizích vojenských jednotek na ukrajinském území v roce 2022, což by mohlo Rusy vyprovokovat k ostré reakci, poznamenala agentura Reuters.

Stále platí rozhodnutí z roku 2008, v němž summit NATO přislíbil možnost budoucího členství v alianci Ukrajině a Gruzii, nicméně bez bližšího určení časového rámce. Přijetí nového členského státu by muselo být schváleno v rámci NATO jednomyslně. Proti přijetí Ukrajiny se přitom v minulosti vyslovovala například Francie a Německo.

Tyto jednotky zkusí zahnat ruského medvěda: Záběry z ukrajinské první linie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám