Hlavní obsah

Může se začít. Evropská unie dala zelenou vakcíně Pfizer

Novinky, ČTK, jem, jam
Aktualizováno

Evropská komise v pondělí na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech. Sedmadvacítka tak může už v neděli začít s očkováním.

Foto: Biontech Se 2020, All Rights Res, Reuters

Vakcína společností BioNTech a Pfizer

Článek

„Konečně jsme se dočkali. Evropská léková agentura v 15 hodin oznámila, že podmíněně schválila vakcínu firmy Pfizer. Evropská komise by mohla zasednout ještě zítra večer, čímž by se vše urychlilo,” okomentoval schválení premiér Andrej Babiš.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už ve čtvrtek uvedla, že se proti covidu-19 začne v zemích EU, včetně ČR, očkovat 27. prosince a ve dvou následujících dnech. To potvrdil i Babiš. První vakcíny půjdou do čtyř nemocnic v Praze a do dvou v Brně.

ČR má objednánu vakcínu pro 2 miliony lidí

Česko má prozatím objednáno 4 miliony vakcín pro 2 miliony lidí. „Ještě je tam opce, kterou chceme využít a uvidíme, jestli se nám povede získat dalších 2,4 milionu vakcín,” dodal Babiš.

Česko může začít očkovat proti covidu 27. prosince, tvrdí Babiš

Koronavirus

Rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky je klíčové také pro Českou republiku. Premiér Andrej Babiš (ANO) už avizoval, že je Česko připraveno a čeká jen na rozhodnutí Bruselu distribuci očkovací látky do členských zemí povolit.

Účinnost přes 90 procent

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna. K její podmínečné registraci by se měla agentura vyjádřit 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám