Hlavní obsah

Lavrov schvaluje rozsudky smrti nad zahraničními vojáky

Moskva

Rozsudky smrti, které byly tento týden vyneseny soudem v samozvané Doněcké lidové republice (DNR) nad třemi zahraničními vojáky bojujícími v ukrajinské námořní pěchotě, označil v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za zákonně vynesené. Napsala to Komsomolskaja pravda.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Podle Lavrova jsou rozsudky nad Brity Aidenem Aslinem, Shaunem Pinnerem a Maročanem Ibráhímem Sádúnem právoplatné. „V tuto chvíli všechny procesy probíhají podle zákonů DNR, protože zločiny, o něž se jedná, byly spáchány na území DNR,“ řekl ruský ministr zahraničních věcí.

Doněckou lidovou republiku ovšem mezinárodně uznává pouze Rusko a uznalo ji jen pár dní před vypuknutím války. Mezinárodně je oblast považována za ukrajinské území, kde platí ukrajinské zákony. Ukrajina odstoupila od trestu smrti v roce 2000.

K samotnému procesu a verdiktu se Lavrov nevyjadřoval: „Vše ostatní je pouze otázka spekulací. Nezasahoval bych do práce soudního systému DNR.“

Z jeho vyjádření neplyne, zda by Rusko bylo ochotno jednat o jejich výměně za zajaté Rusy.

Separatisté začali soudit britské vojáky a Maročana bojující v Mariupolu

Evropa

Trojice byla odsouzena k smrti za údajné zločiny násilného uchopení moci a jejího udržování, podpory výcviku v teroristické činnosti, žoldnéřské služby a to vše v rámci zločinecké skupiny.

Žoldnéři to nejsou, v armádě slouží už dlouho

Mezinárodně kritizované je především to, že trojice je odsouzena za žoldnéřství, ačkoliv všichni jmenovaní vstoupili do ukrajinských ozbrojených sil dávno před ruskou invazí jako řadoví vojáci. Aslin dokonce zveřejnil záběr, jak skládá vojenský slib ukrajinské armádě. Všichni sloužili v ukrajinské námořní pěchotě a ta se bránila ruské agresi v areálu oceláren Azovstal.

Vzhledem k tomu by měli být považováni za válečné zajatce chráněné Třetí ženevskou úmluvou. Vykonání rozsudku smrti by tak bylo jejím hrubým porušením, a tedy samo válečným zločinem.

Jako za SSSR. Britský poslanec tlačí na ministryni, aby jednala o výměně odsouzených Britů

Zahraniční

„Jsme vážně znepokojeni zprávami o falešném soudním procesu a rozsudcích nad bojovníky sloužícími v souladu se zákony v ukrajinských ozbrojených silách. Vyzýváme Rusko a jeho zástupce, aby respektovali mezinárodní humanitární právo, včetně práv a ochrany válečných zajatců,” zareagoval na verdikt šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Znepokojení vyjádřil také Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva. „Od roku 2015 pozorujeme, že takzvaný soudní systém samozvaných republik nesplňuje základní záruky spravedlivého procesu. Takové procesy proti válečným zajatcům představují válečný zločin,” uvedla na tiskové konferenci v Ženevě mluvčí úřadu Ravina Shamdasaniová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám