Hlavní obsah

Jako za SSSR. Britský poslanec tlačí na ministryni, aby jednala o výměně odsouzených Britů

Doněck

Britský konzervativní poslanec Robert Jenrick vyzval ministryni zahraničí Liz Trussovou, aby se okamžitě zasadila o propuštění dvou Britů, kteří byli ve čtvrtek odsouzeni k smrti takzvanou Doněckou lidovou republikou. Podle něj jde o flagrantní porušení mezinárodního práva a Britové jsou „v podstatě rukojmí“.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dva Britové a Maročan bojující za Ukrajinu dostali u doněckého soudu trest smrti

Článek

„Je to naprosto nehorázná situace. Nejedná se o žoldáky. Jsou to britští občané, kteří z osobních důvodů žili na Ukrajině už před invazí Vladimira Putina,” řekl Jenrick k osudu Aidena Aslina a Shauna Pinnera, kteří byli ve čtvrtek spolu s Maročanem Saaudunem Brahimem odsouzeni k smrti.

Naráží na to, že „soud” v samozvané Doněcké lidové republice odsoudil všechny tři vojáky za žoldnéřskou činnost, což se podle dostupných informací nezakládá na pravdě.

Soud proruských separatistů na Ukrajině odsoudil k smrti tři zajaté cizince

Evropa

Vojáci na Ukrajině, tedy i Aslin, Pinner a Brahim, jsou podle mezinárodního práva považováni za členy armády, a na jejich příslušníky se vztahují Ženevské konvence, tedy ochrana osob zúčastněných ve válce podle mezinárodního práva.

„Vstoupili do ukrajinských ozbrojených sil, byli zajati a mělo by s nimi být zacházeno jako s válečnými zajatci, což znamená, že by se k nim měli chovat patřičně a měli by být při nejbližší příležitosti vráceni na Ukrajinu,” pokračoval Jenrick.

Lze vůbec jednat o výměně?

Soudní jednání označil za „nechutný vykonstruovaný proces jako z dob Sovětského svazu”, kdy se ruská strana rozhodla použít tyto cizince jako „rukojmí” k vydírání Británie.

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Evropa

Jenrick proto požádal ministryni zahraničí Liz Trussovou, aby tuto otázku probrala s ruským velvyslancem. Doufá, že by odsouzení Britové mohli být v budoucnu vyměněni za ruské vojáky.

Problém je ale v tom, že Aslina s Pinnerem neodsoudil ruský soud, ale soud v „Doněcké lidové republice”, jehož jurisdikci nikdo z mezinárodního společenství neuznává. Panují tak obavy, že by výměnou zajatců Britové dali tamnímu separatistickému režimu legitimitu.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

Rodiny odsouzených už žádaly Borise Johnsona a Volodymyra Zelenského, aby jejich životy zachránili. Šéfka diplomacie Trussová rozsudek nazvala „nelegitimním” a sdělila, že hodlá případ probrat se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám