Hlavní obsah

Lavrov má nový cíl války na Ukrajině. Tentokrát je to ukončení dominance USA na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Speciální vojenská operace, jak Rusko nazývá válku, kterou rozpoutalo na Ukrajině, má nyní nové poslání. Tím má být ukončení bezohledného kurzu naprosté americké dominance ve světě. V rozhovoru pro televizní kanál Rossija 24 to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. O demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny, kterými Rusko invazi k západnímu sousedovi původně ospravedlňovalo, už se nezmínil.

Foto: Stringer, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obhajoval na tiskové konferenci útok na budovu porodnice v Mariupolu. Měla tam prý základnu radikální skupina Azov.

Článek

„Naše speciální vojenská operace je navržena tak, aby skoncovala s bezohlednou expanzí a směřováním k úplné dominanci Spojených států na mezinárodní scéně, a pod nimi i zbytku západních zemí,“ uvedl Lavrov.

Jeho slova zaznívají v době, kdy se Moskvě nedaří uskutečnit původní plán bleskově obsadit Kyjev a pod původním heslem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu tam dosadit loutkovou vládu.

Ruská vojska se od hlavního města stáhla a přesouvají se na východ a jih Ukrajiny. Očekává se prudká ofenziva na Donbase.

Lavrov odmítl ukrajinský návrh mírové dohody

Evropa

Lavrov za situace, kdy ruská vojska okupují značnou část Ukrajiny a padly jim za oběť tisíce ukrajinských civilistů, začal hovořit o akcích Washingtonu, které hrubě porušují mezinárodní právo.

Západ po zahájení invaze uvalil na Rusko sankce a dodává napadené zemi zbraně.

Západ je po invazi na Ukrajinu rozhořčený, diví se Lavrov

Lavrov také upozornil, že se postoj Spojených států a jejich spojenců vůči Rusku po invazi na Ukrajinu změnil.

Podle ruského ministra zahraničí se jedná o politiku, která odráží „rozhořčený, a dokonce poněkud zuřivý postoj“, který Západ proti Rusku zaujal.

Tuto politiku podle Lavrova částečně určuje i Ukrajina, ze které se stal „odrazový můstek pro konečné potlačení Ruska a jeho podřízenost globálnímu systému, který Západ budoval“.

Kadyrov: Zabereme i Kyjev. Je to úkol od drahého prezidenta Putina

Evropa

„Rusko se svou historií a svými tradicemi nikdy nebude zaujímat podřízené postavení. Členy mezinárodního společenství můžeme být pouze za rovnocenných podmínek nedělitelné bezpečnosti,“ dodal Lavrov.

Rusko vojensky napadlo sousední Ukrajinu 24. února s původně proklamovaným cílem zemi „demilitarizovat a denacifikovat“.

Podle prezidenta Vladimira Putina bylo Rusko donuceno ochránit Rusy na Donbasu, kteří měli být osm let vystavení šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu, ačkoliv k tomuto tvrzení Kreml nepřinesl jediný důkaz kromě poukazování na zákon prosazující ukrajinštinu na úkor ruštiny.

Pravděpodobné plány Moskvy naznačuje komentář nedávno publikovaný státní agenturou RIA Novosti s názvem „Co by mělo Rusko udělat s Ukrajinou“, v němž se otevřeně píše o tom, že Ukrajina nesmí existovat a že její obyvatelstvo musí být kolektivně potrestáno za odklon od Ruska.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám